Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2023 14:57
Čas čtení 1:23
Martin Mičuda

Cadillac Escalade IQ je elektrický mastodont, který má 24" disky, 55" displej, 762 koní a dojezd přes 720 kilometrů

Cadillac Escalade IQ je elektrický mastodont, který má 24" disky, 55" displej, 762 koní a dojezd přes 720 kilometrů
Zdroj: Cadillac
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY AUTOMOBILY
Uložit Uložené

Luxusní Cadillac pracuje na 800V architektuře.

Když se v roce 2020 objevil nový Escalade, samotná automobilka se netajila tím, že dříve či později představí i čistě elektrický derivát populárního SUV. Cadillac svůj slib právě naplnil a představil Escalade IQ, který toho však se stejnojmenným modelem nemá kromě obrovských rozměrů mnoho společného.

Doporučeno
Nový Hyundai Santa Fe s radikálně změněným designem odhaluje techniku. Jaké verze u nás budou dostupné? Nový Hyundai Santa Fe s radikálně změněným designem odhaluje techniku. Jaké verze u nás budou dostupné? 13. srpna 2023 7:30

Elektromobil měří na délku až 5697 × 2167 × 1934 mm, jeho rozvor je přitom 3460 milimetrů. Své enormní rozměry však tak trochu tají atletičtějším a velmi čistým designem karoserie s krátkým předním převisem a černou střechou, která novinku opticky zužuje. Nicméně, stojí na 24" kolech.

Ve smyslu tradic jsou na obou koncích vertikálně orientovaná full-LED světla, tentokrát jsme však svědky jejich opravdu propracované podoby a poutavé grafiky. To, že jde o pořádný kus auta, prozradí i velikost kufru. I při vyložené třetí řadě sedadel má zavazadlový prostor 670 litrů, po jeho složení je to až 1 958 litrů. Tím to však ještě nekončí – za efektně navrženou maskou si místo našel zavazadlový prostor (tzv. eTrunk) o slušném objemu dalších 345 litrů.

Cadillac, Escalade IQ,Cadillac, Escalade IQ,Cadillac, Escalade IQ,Cadillac, Escalade IQ,
Zobrazit galerii
(13)

Luxusně navrženému interiéru dominuje soustava obrovských displejů, které se táhnou celou palubní deskou – informačně zábavný systém má úhlopříčku až 55", přičemž další displej se nachází ještě v rámci středové konzole. V rámci standardní výbavy evidujeme systém elektrického otevírání/zavírání všech dveří, natáčení zadních kol či vzduchové odpružení (regulace světlé výšky v rozsahu až 7,5 cm).

Ještě impozantnější jsou další technické parametry. O pohon se starají 2 elektromotory s výsledným výkonem až 505 kW/687 koní a točivým momentem 834 Nm. V rámci krátkodobé funkce Boost (Velocity Max) však výkon vzroste až na 560 kW/762 koní a 1 064 Nm. Zdrojem energie je trakční akumulátor s kapacitou až 200 kWh. Papírový údaj o dojezdu uvádí „více než 450 mil“, tedy přes 724 kilometrů, nejde však pravděpodobně o údaj v rámci metodiky měření WLTP.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš první auto z Česka nebo Mercedes od Fiatu? Uhodni světovou automobilku podle retro modelu KVÍZ: Poznáš první auto z Česka nebo Mercedes od Fiatu? Uhodni světovou automobilku podle retro modelu 29. března 2024 11:00

Elektrický systém pracuje na 800V architektuře, díky čemuž lze nabíjet baterii o výkonu až 350 kW. Desetiminutové nabíjení tak při ideálních podmínkách navýší dojezd o 160 kilometrů. Klíčový údaj, tedy samotnou hmotnost, Cadillac neuvádí, je ale více než pravděpodobné, že Escalade IQ bude vážit přibližně 4 tuny. Základní cena je na úrovni 130 tisíc dolarů.

Cadillac, Escalade IQ,
Zdroj: Cadillac
Domů
Sdílet
Diskuse