Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2023 6:45
Čas čtení 1:11
Ilona Hobzová

Studenstvo se vrátilo do škol a návštěvnost ChatGPT rázem stoupla

Studenstvo se vrátilo do škol a návštěvnost ChatGPT rázem stoupla
Zdroj: Freepik/volně k použití
TECH SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) UMĚLÁ INTELIGENCE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Studenti a studentky se na chatovacího robota obracejí, aby jim pomohl s domácími úkoly. Takto si mírný nárůst návštěvnosti alespoň vysvětluje společnost Similarweb, která se zabývá digitálními daty a analýzou.

Společnost ve své zprávě uvedla, že vyhledávání chatovacího robota se v srpnu zvýšilo o 0,4 procenta – ale pouze ve Spojených státech. Předchozí tři měsíce v řadě návštěvnost klesala.

Doporučeno
MAPA: AI přejmenovala země Evropy. Slovensko by se jmenovalo „Horní Maďarsko“ MAPA: AI přejmenovala země Evropy. Slovensko by se jmenovalo „Horní Maďarsko“ 16. srpna 2023 9:49

Nástroj pro podvod, nebo cesta k lepšímu vzdělávání?

Aktuální zvýšení návštěvnosti dává podle expertů v souvislosti se začátkem školy smysl, protože odpovídá demografickému vývoji. „Ve Spojených státech klesla návštěvnost v květnu o deset procent, v červnu o patnáct a v červenci o další čtyři procenta. Ještě v dubnu přesahoval podíl uživatelů ve věkové skupině 18–24 let celých 30 procent, například v červenci ale klesl na méně než 27 procent,“ píše společnost ve zprávě o průzkumu, který jako zástupný ukazatel pro studentstvo obecně použil to ve vysokoškolském věku. 

Právě studenti a studentky představují pro chatbota s umělou inteligencí silnou uživatelskou základnu. Zatímco někteří vyučující přijímají používání ChatGPT pozitivně pro výzkum a jako nástroj pro procvičování, jiní se obávají zejména plagiátorství, kterého by se tímto nástrojem mohlo studenstvo dopouštět.

Vzhledem k tomu, že ChatGPT vznikl před necelým rokem, většina škol se v jeho používání a pravidlech zatím příliš neorientuje. Mnohé instituce jej krátce po vydání odsoudily jako nástroj, který umožňuje při psaní textů směšně snadno podvádět. „Nástroj sice poskytuje rychlé odpovědi na otázky, neprohlubuje ale kritické myšlení a dovednost řešit problémy, které jsou nezbytné pro akademický a celoživotní úspěch,“ sdělila začátkem roku mluvčí New York City Department of Education. Některé školy dokonce ze své sítě zablokovaly přístup na webové stránky OpenAI, která za ChatGPT stojí. 

Anketa:
Používáš při studiu na škole ChatGPT?
Ano, velmi často.
Záleží na úkolu, někdy mi pomůže, jindy mi k ničemu není.
Ne, vůbec.
Ano, velmi často.
40 %
Záleží na úkolu, někdy mi pomůže, jindy mi k ničemu není.
50 %
Ne, vůbec.
10 %

Jiní v nástroji umělé inteligence naopak vidí příležitost, díky které může být vyučování interaktivnější. Pokročilý chatbot může navíc pomoci s výukou mediální gramotnosti nebo šetřit vyučujícím čas při administrativě. 

 '

Domů
Sdílet
Diskuse