Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. října 2023 11:00
Čas čtení 3:59
Jakub Paulík

Gigantický Lee Haney překonal rekord Arnolda Schwarzeneggera. Neporazitelný kulturista vyhrál osmkrát po sobě Mr. Olympia

ZDRAVÍ POSILOVÁNÍ A CVIČENÍ
Uložit Uložené

Po doporučení od Arnolda Schwarzeneggera mu už nic nestálo v cestě.

Legendární Lee Haney překonal počtem vítězství na Mr. Olympia také rekord slavného hollywoodského herce a kulturisty Arnolda Schwarzeneggera. Ten mu dal cennou radu, po které na vrcholové kulturistické soutěži již nikdy neprohrál a svou kariéru ukončil jako nezdolaný nejlepší kulturista světa. Toto je jeho příběh.

Přečti si také rozhovor s českým kulturistou Slavojem Bednářem nebo českou kulturistkou Věrou Mikulcovou. Podpoř obsah zaměřený na sport a zdraví a přidej se do klubu Refresher+.

Lee Hanye
Zdroj: youtube.com/@NicandroVisionMotivation

Po radě od Arnolda Schwarzeneggera vyhrál osmkrát Mr. Olympia

Jeho objemné, ale zároveň symetrické svalstvo nemohl nikdo v posilovně přehlédnout. V začátcích, kdy bylo Leemu Haneymu jen přibližně 16 let, si ho všiml fitness trenér Danny Rogers a povzbudil ho, aby bodybuildingu zasvětil svůj život.

„Chlapče, máš jednu z nejvíce vyvážených staveb těla, jaké jsem kdy viděl. Kulturistika je tvou vstupenkou. Pokud se do toho opřeš, můžeš být jedním z nejlepších kulturistů na světě,“ cituje jeho slova Fitness Volt.

Na první soutěž s názvem Mr. South Carolina se dostal v roce 1975 jako 16letý. Jeho debut však skončil neúspěchem, a to i proto, že se na pódium místo v plavkách na pózování postavil ve spodním prádle, přiznal se smíchem pro Escape Fitness.

Doporučeno
Festival, na kterém uděláš něco pro zdraví? Na programu pražského Les Mills Day jsou workouty, DJ i Brain We Are Festival, na kterém uděláš něco pro zdraví? Na programu pražského Les Mills Day jsou workouty, DJ i Brain We Are 9. dubna 2024 16:00

Po prvním neúspěchu však začal o to tvrději trénovat a dal si také záležet na tom, aby neporušoval žádná pravidla. První vítězství získal už o několik let později, když v 19 letech dominoval na soutěži Teen Mr. America. Po několika dalších výhrách v juniorských soutěžích se v roce 1983 dostal na nejvyšší kulturistickou soutěž Mr. Olympia, kde obsadil úctyhodné 3. místo. Podle Arnolda Schwarzeneggera mohl klidně získat i prvenství, pokud by neudělal jednu amatérskou, ale velmi podstatnou chybu.

„Máš fantastickou postavu. Množství potenciálu. Máš veškerý potenciál světa,“ opěvoval ho podle magazínu Built Report Arnold Schwarzenegger. Všiml si ale, že jako nováček nemá nacvičené pózování, a tak mu slíbil, že jej v Kalifornii představí své trenérce, která mu pomůže. „Pak budeš Mr. Olympia tak dlouho, jak jen budeš chtít,“ prohlásil Arnold. A tak se také stalo. Lee Haney od roku 1984 na Mr. Olympia už nikdy neprohrál.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lee Haney (@lee_haney_official)

Činky zvedal už jako 12letý

Lee Haney se narodil 11. listopadu 1959 v americkém městě Fairburn v Georgii. Vyrůstal v katolické rodině, která ho ve sportovních ambicích od malička podporovala. Už jako 12letému chlapci mu rodiče koupili první závaží, se kterými cvičil v obývacím pokoji. K posilování jej inspirovali bájní hrdinové jako biblický Samson či řecký Herkules.

Jako teenagera ho však lákaly i jiné sporty a ve 14 letech začal hrát americký fotbal. V roce 1977 získal stipendium na fotbalové škole, ale uvědomoval si, že ho to více táhne ke kulturistice. O tomto dilematu se proto poradil s rodiči.

Doporučeno
Česká kulturistka Věra Mikulcová: Chtěli, abych bojovala s mužem v kleci. Na OnlyFans bych nešla, má knížka je hodně osobní Česká kulturistka Věra Mikulcová: Chtěli, abych bojovala s mužem v kleci. Na OnlyFans bych nešla, má knížka je hodně osobní 16. února 2024 16:00

„Synku, dokážeš se tím uživit?“ zeptal se Haneyho jeho pragmaticky smýšlející otec. Mladý bodybuilder upřímně odpověděl, že na to nezná odpověď. Jeho matka ale zdůraznila, že ho podpoří, ať se rozhodne pro kterýkoli ze sportů.

Oporou mu byla i jeho celoživotní partnerka Shirley, kterou poznal už v druhé třídě na základní škole. Jsou spolu dodnes. Jeho manželka a děti se však staly zároveň důvodem, proč ukončil svoji soutěžní kariéru. Jak píše Daily Star, rodina musela jít na první místo.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lee Haney (@lee_haney_official)

Policista zastavil kvůli kulturistovi provoz

Lee Haney v roce 1984 jako 25letý mladík oslavil svůj první titul Mr. Olympia, po kterém vznikla ikonická fotografie, na které pózuje v ulicích New Yorku pouze v džínách. Slavný bodybuilder na svém Instagramu vysvětlil, že se na vzniku snímku podílel policista, který kvůli umělecké momentce zastavil na ulici provoz.

Novináři a fotografové, kteří měli tu čest s Leem Haneym spolupracovat, kulturistu popisovali jako ryzího gentlemana, uvádí Muscle and Fitness. Osminásobnému Mr. Olympia prý sláva nikdy nestoupla do hlavy, o čemž svědčil jeho velmi skromný a přátelský projev.

O jeho skromnosti vypovídá i způsob, jakým mluvil o svých hlavních konkurentech. Každý kulturista, který se snaží dostat na vrchol, má svého úhlavního „nepřítele“, kterého se snaží sesadit z trůnu. V dobách Arnolda Schwarzeneggera jím byl například legendární Sergio Oliva či Lou Ferrigno, které se Arnold údajně pokoušel porazit i různými manipulačními technikami.

Doporučeno
Nejsvalnatější žena světa: Ruská kulturistka šokovala obřími svaly, je hvězdou na OnlyFans i rekordmankou v benchpressu Nejsvalnatější žena světa: Ruská kulturistka šokovala obřími svaly, je hvězdou na OnlyFans i rekordmankou v benchpressu 20. ledna 2024 14:00

Lee Haney se však na soutěžení tímto stylem nikdy nedíval. „Neexistoval pro mě protivník. Jen (sportovní) ikony,“ cituje jeho slova Hot Stuff Nutritionals. Mezi tehdejší ikony, které považoval za vzory, patřili bodybuildeři jako Robby Robinson, Tom Platz či Mike Katz.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lee Haney (@lee_haney_official)

Pokud by zvládl ještě rok, vytvořil by dodnes nepřekonaný rekord

Lee Haney je přesvědčen, že mu při výhrách v kariéře pomáhal i Bůh, ke kterému se pokaždé modlil. „Jako křesťan považuji pomáhání lidem za svou roli a dar. Pozvedat lidi a dělat svět lepším místem. To je a vždy bude mou motivací. Nečetl jsem proto žádnou motivační knihu o tom či onom. Mojí motivační knihou je bible,“ objasnil Lee Haney v interview pro Hot Stuff Nutritionals svůj pohled na víru.

Po roce 1984 táhl dlouhou sedmiletou soutěžní sérii, při které se pokaždé umístil na prvním místě. Během posledního ročníku v roce 1991 za sebou v závěsu zanechal slavného kulturistu Doriana Yatese, který po něm přebral pomyslné žezlo a na Mr. Olympia kraloval dalších šest let.

Lee Haney svými vítězstvími jako první bodybuilder překonal Arnolda Schwarzeneggera, který se stal Mr. Olympia celkem sedmkrát. Lee Haney si dohromady připsal osm titulů.

Doporučeno
FOTO: Legendy kulturistiky v minulosti a dnes. I když některým táhne na 90 let, stále makají FOTO: Legendy kulturistiky v minulosti a dnes. I když některým táhne na 90 let, stále makají 18. listopadu 2023 18:00

„Sakra! Co se to děje?“ pomyslel si prý Arnold, když zjistil, že Lee Haney pokořil jeho počet titulů z Mr. Olympia. Rekordy jsou však od toho, aby se překonávaly, a Arnold, který náročnou cestu Leeho Haneyho důkladně sledoval, mu jeho úspěch vřele přál.

Nový rekordman svou soutěžní kariéru ukončil v roce 1991 jako 32letý. Doboví odborníci tvrdí, že dal profesionálnímu bodybuildingu stopku v nejlepší formě, díky čemuž až do závěru kariéry ani jednou neprohrál. Tohoto rozhodnutí nikdy nelitoval, a to navzdory tomu, že podle názorů expertů mohl vyhrát i další ročníky a vytvořit rekord, který by dodnes neměl obdoby.

Po ukončení sportovní kariéry se nadále věnoval kulturistice a trénování. Za úřadování prezidenta Billa Clintona byl předsedou Prezidentské rady pro sport, fitness a výživu. V listopadu letošního roku oslaví 64 let.

Na fotografii s Ronniem Colemanem – jediným kulturistou, který se Haneymu vyrovnal v počtu výher na Mr. Olympia
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lee Haney (@lee_haney_official)

Domů
Sdílet
Diskuse