Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. října 2023 10:07
Čas čtení 1:16
Tereza Šnajdrová

Ozzy Osbourne a jeho žena uzavřeli dohodu o asistované sebevraždě. Mají pro to jasné důvody

Ozzy Osbourne a jeho žena uzavřeli dohodu o asistované sebevraždě. Mají pro to jasné důvody
Zdroj: Jordan Strauss/Invision/AP/TASR
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Heavymetalové legendě Ozzymu Osbournovi byla v roce 2003 diagnostikována Parkinsonova choroba. Spolu s manželkou Sharon Osbourne uzavřel pakt o asistované sebevraždě.

Manželé pakt uzavřeli poté, co zemřel otec Sharon Osbourne – hudební magnát Don Arden. Ten bojoval s Alzheimerovou chorobou, a když Sharon viděla, jak se jí před očima měnil k nepoznání, rozhodla se, že něco takového nikdy nechce zažít. A Ozzy žijící s Parkinsonovou chorobou je stejného názoru. Manželé se proto dohodli, že lepší než trpět, raději ve Švýcarsku absolvují asistovanou sebevraždu. 

Doporučeno
Toto jsou nejlepší místa v letadle pro lidi, kteří se bojí létání. Radí pilot, ale i statistika Toto jsou nejlepší místa v letadle pro lidi, kteří se bojí létání. Radí pilot, ale i statistika 12. října 2023 7:53
Pokud znáš někoho, kdo potřebuje pomoc nebo ji potřebuješ ty sám, obrať se na následující NONSTOP linky:

Linka bezpečí (pro děti a studenty do 25 let včetně): 116 111
Linka duševní tísně (pro celou populaci): 476 701 444
Linka první psychické pomoci (pro dospělé) NONSTOP: 116 123
Další krizové linky nalezneš zde.

O plánech na asistovanou sebevraždu se Sharon Osbourne poprvé zmínila ve své knize z roku 2007. Vysvětlila, že se s Ozzym domluvila, že pokud by jeden z nich žil s jakoukoli formou demence, obrátí se v případě potřeby na švýcarskou organizaci pro asistované umírání Dignitas.

Doporučeno
Keith Richards z The Rolling Stones přiznal, že bojuje s nemocí, která ovlivňuje jeho hraní na kytaru Keith Richards z The Rolling Stones přiznal, že bojuje s nemocí, která ovlivňuje jeho hraní na kytaru 10. října 2023 17:00

V nejnovějším díle podcastu The Osbournes se syn Jack svých rodičů zeptal, zda plány na eutanazii stále platí. „Myslíš, že budeme trpět?“ odpověděla mu Sharon. „Netrpíme už všichni?“ ptal se. „Ano, všichni trpíme, ale nechci, aby to bolelo ještě víc. Po psychické i fyzické stránce. S demencí můžeš žít, ale nemůžeš si ani utřít zadek, všude jen chčiješ, sereš, nemůžeš se najíst...,“ dodala Sharon. 

Manželé jsou k asistované sebevraždě nakloněni již několik let. V eutanazii stoprocentně věří a připravili si plány, jak se chovat v případě nemoci, která postihne mozek. O svém plánu informovali i děti, které s ním souhlasily.

Doporučeno
Skupina Rammstein ohlásila evropské turné na rok 2024. Jako první zavítá do Prahy Skupina Rammstein ohlásila evropské turné na rok 2024. Jako první zavítá do Prahy 11. října 2023 8:30

„Kdybych nemohl sám vstát a dojít si na záchod, měl bych v zadku klystýr a v krku hadičky, tak bych Sharon řekl, ať prostě vypne přístroje, které mě drží na živu. Kdybych měl mrtvici a byl ochrnutý, tak tady prostě nechci být. Sepsal jsem závěť a všechno připadne Sharon, pokud umřu dřív než ona, takže nakonec to všechno připadne dětem,“ komentoval rozhodnutí Ozzy Osbourne. 

Domů
Sdílet
Diskuse