Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. října 2023 7:53
Čas čtení 0:44
Adéla Ježková

Toto jsou nejlepší místa v letadle pro lidi, kteří se bojí létání. Radí pilot, ale i statistika

Toto jsou nejlepší místa v letadle pro lidi, kteří se bojí létání. Radí pilot, ale i statistika
Zdroj: Rawpixel/na voľné použitie
NEWS CESTOVÁNÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Bojíš se létání? Pilot ti poradí, na jakých místech se budeš cítit nejvíce v bezpečí.

Pokud se ti dělají mdloby před očima, kdykoli jen pomyslíš na létání, nemusíš se stydět. Studie z roku 2021 zjistila, že podobný strach zažívá 10 až 40 procent obyvatel průmyslově vyspělého světa. Podle pilota Kylea Koukola jej ale dokážeš zmírnit místem, na kterém budeš sedět. 

Doporučeno
Toto je 10 nejnebezpečnějších letišť světa. Někde letadla přistávají na ledu, jinde na krátkém útesu Toto je 10 nejnebezpečnějších letišť světa. Někde letadla přistávají na ledu, jinde na krátkém útesu 11. října 2023 11:00

Podle Koukola je nejprve důležité zdůraznit, že celé letadlo je „velmi, velmi bezpečné“. Nicméně lidem, kteří trpí strachem z létání nebo se jim dělá špatně, doporučuje sedět co nejvíce vepředu. Zadní část letadla se totiž podle něj houpe více než ta přední.

Sleduj horizont

„Pokud vám létání způsobuje potíže, vždy doporučuji sedět na místě u okna a sledovat horizont, zejména během vzletu,“ uvedl Koukol v rozhovoru pro Newsweek. 

Vždy je to ale nakonec o individuálním pocitu bezpečí každého pasažéra. Šetření časopisu TIME, které zkoumalo údaje o nehodách letadel za 35 let, totiž zase zjistilo, že na prostředních zadních sedadlech letadla je nejnižší míra úmrtnosti – 28 % ve srovnání se 44 % na prostředních sedadlech v uličce.

Doporučeno
Obrovské slevy na Mafii i Baldur's Gate! Toto jsou tipy na super hry, které teď koupíš za méně než 150 korun Obrovské slevy na Mafii i Baldur's Gate! Toto jsou tipy na super hry, které teď koupíš za méně než 150 korun 11. října 2023 6:00

Jak ovšem vyplývá z analýzy, kterou cituje CNN, pravděpodobnost úmrtí v letadle je přibližně 1 ku 205 552, zatímco v autě 1 ku 102. Není se tak čeho bát.

Domů
Sdílet
Diskuse