Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. října 2023 14:00
Čas čtení 2:12
Radim Šlechta Alena Julie Novotná

Co si pustit o víkendu: Satan v AZ-kvízu a legendární mistr hororů tě rozsekají ještě před Halloweenem

Co si pustit o víkendu: Satan v AZ-kvízu a legendární mistr hororů tě rozsekají ještě před Halloweenem
Zdroj: Flesh&Brain
FILMY A SERIÁLY CO SI PUSTIT O VÍKENDU DAFILMS HALLOWEEN KVIFF.TV NETFLIX SERIÁLY SKYSHOWTIME
Uložit Uložené

Vybrali jsme, čeho se tenhle víkend můžeš bát.

Halloween se blíží a je potřeba se na něj pořádně naladit, čím dřív, tím líp. Takže čapni pumpkin spice latté a nezapomeň načít sladkosti, které si připravuješ na koledu. Máme pro tebe totiž tipy na online filmy a seriály, u kterých bode potřeba obalit si nervy.

Pokud nemáš náladu na zombies ani tajemno, můžeš si projít některé z našich dřívějších tipů z rubriky Co si pustit o víkendu. Když tam budeš, rovnou si zapni notifikace, aby ti neunikl žádný tip na pokoukání.


Pád domu Usherů (2023)

Mike Flanagan už několikrát ukázal, že mu hororové seriály prostě jdou, ať už se budeme bavit o Domu na kopci, nebo Ztraceném sídle Bly ze série The Haunting, upírské Půlnoční mši, nebo young adult hororové řadě Půlnoční klub. Krátce před Halloweenem tě na Netflixu vyděsí adaptací klasického díla Edgara Allana Poea Pád domu Usherů.

Pád domu Usherů 2023
Zdroj: Netflix


Roderick Usher se v seriálu zúčastní pohřbu svých dospělých dětí a zpovídá se detektivovi Augustu Dupinovi. Vypráví mu o dobách slávy i úpadku bohatého rodu. Jako divák pak sleduješ skvěle zadaptovanou poeovskou romantiku, magické tajemno i strach, který je o poznání víc psychologický než grafický. Pokud se ti líbila předchozí Flanaganova díla, je skoro jisté, že tohle si naprosto zamiluješ.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Zakázaná česká klasika a nejhorší Tarantino tě brutálně naladí na Halloween Co si pustit o víkendu: Zakázaná česká klasika a nejhorší Tarantino tě brutálně naladí na Halloween 6. října 2023 14:00

Těšit se můžeš na ansámbl, který už dobře znáš z jeho předešlých sérií, například Bruce Greenwooda, Carlu Gugino nebo Mary McDonnell. Kromě nich se ale v Pádu domu Usherů objeví například i Mark Hamill, kterého si pamatuješ jako Lukea Skywalkera. Seriál si nalaď na Netflixu.

 

Morava, krásná zem (2015–2019)

Ženy, víno, zpěv? Spíš zombies, fašismus, black metal. Taková je jižní Morava očima neobyčejných mladých experimentátorů v režii Petra Šprincla. V trojdílném eposu Morava, krásná zem se mu podařilo mimo jiné dostat do studia brněnského AZ-kvízu kromě legendární dvojice Aleše a Evy také samotného vládce pekel – Václava Upíra Krejčího. A co je v českém kontextu ještě cennější, tvůrčí tým dokázal propojit horor všednosti, nadpřirozena i komedie do jednoho šíleného dokudramatického mixu, který tě dokáže fakt rozsekat.

Aleš a Eva, AZ Kvíz, Morava krásná zem
Zdroj: Flesh&Brain


První díl z roku 2015 je kratší, ale jedná se o heavy filmovou esej o mýtech českého a moravského nacionalismu. Pokud nemáš náladu na experimenty, tato část, která vyžaduje pozornost, by tě mohla odradit. Ale neboj, aby sis Moravu užil*a, nemusíš na sérii koukat postupně. Od druhého dílu s podtitulem Zrození fašismu z ducha fašaňku (2016) se to navíc pěkně rozjede. Je libo satanisty, kteří kradou peníze ze školní jídelny, nebo psaní zvacího dopisu pro Adolfa Hitlera? Jestli máš blbou náladu a nerozesmějí tě scény v AZ-kvízu, bez výhrad si užiješ epický útok zombies a zběsilý útěk s klobásou ve třetí části z roku 2020.

Pokud pocházíš z Moravy, některé reálie či narážky oceníš mnohem víc než v případě, že tenhle kout republiky neznáš. Ale ke sledování ti postačí i to, že fandíš českému filmu a mrzí tě mainstreamová „zajetost“. Tenhle svěží vítr ti ukáže, že i u nás jsou tvůrci a tvůrkyně, kteří se nebojí filmové limity překračovat a diváctvo překvapovat neotřelým přístupem. Celou sérii najdeš na platformě DAFilms, na které za 145 korun měsíčně získáš pečlivě kurátorovanou nabídku dokumentárních, festivalových a artových filmů, ale i tvorbu pro děti a filmové novinky.

Doporučeno
Hledali jsme Stránskýho na premiéře remasteru Svatby Jiřího Káry. Kavalírka se proměnila na Letnou z devadesátek Hledali jsme Stránskýho na premiéře remasteru Svatby Jiřího Káry. Kavalírka se proměnila na Letnou z devadesátek 30. září 2023 20:45

Pořád nemáš dost? Na platformě Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech KVIFF.TV si můžeš pustit dnes už velmi slavný horor Slunovrat od Ariho Astera. A na děsivost ve folklóru můžeš navázat na SkyShowtime snímkem Nebudeš sama.

Domů
Sdílet
Diskuse