Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. října 2023 16:58
Čas čtení 1:54
Ilona Hobzová

Bella Hadid se vyjádřila k Hamásu a Izraeli. Chodí mi výhrůžky smrtí, říká modelka s palestinskými kořeny

Bella Hadid se vyjádřila k Hamásu a Izraeli. Chodí mi výhrůžky smrtí, říká modelka s palestinskými kořeny
Zdroj: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images
OSOBNOSTI BELLA HADID IZRAEL PALESTINA
Uložit Uložené

Modelka se ve svém čtvrtečním příspěvku nejprve omluvila fanouškům a fanynkám za to, že dlouho mlčela.

„Ještě pořád jsem nenašla vhodná slova pro tyhle spletité a strašlivé poslední dva týdny. Týdny, během kterých se pozornost celého světa znovu obrací k situaci, která si už desítky let bere nevinné životy a ovlivňuje rodiny,“ napsala modelka na Instagramu.

Svět vidí v Palestincích jen teroristy. Hanebné a nepravdivé, píše modelka

Hadid, jejímž otcem je realitní makléř palestinského původu, v úvodu svého příspěvku uvedla, že jí denně chodí stovky výhrůžek smrtí a celá její rodina se necítí bezpečně. Modelka prý už ale nechce mlčet. „Lidé a děti v Palestině, zejména v Gaze, potřebují, abychom byli slyšet. My nejsme ti odvážní –⁠ to oni jsou,“ dodala.

Doporučeno
Zombies, kterým odpadá kůže i kusy masa. Drogová krize v USA se nadále vymyká kontrole Zombies, kterým odpadá kůže i kusy masa. Drogová krize v USA se nadále vymyká kontrole 25. října 2023 11:00

„Mé srdce krvácí bolestí z traumatu, které se tady právě teď odehrává, a také z generačního traumatu mé palestinské krve,“ píše modelka. „Když vidím následky leteckých úderů v Gaze, truchlím se všemi matkami, které ztratily děti. S dětmi, které pláčou samy, a také se všemi ztracenými otci, bratry, sestrami, strýci, tetami či přáteli, kteří už nikdy nebudou chodit po této zemi.“ 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Bella 🦋 (@bellahadid)

Hadid ve svém příspěvku ale nezapomněla zmínit, že truchlí i za izraelské rodiny, které se od překvapivého útoku Hamásu ze začátku října také potýkají s bolestí a následky. Modelka bez ohledu na historii země odsoudila všechny teroristické útoky, jejichž cílem je jakékoli civilní obyvatelstvo. Ubližování ženám a dětem a teror podle ní nemohou přinést nic dobrého.

Moje rodina byla svědkem 75 let trvajícího násilí vůči palestinskému lidu –⁠ především brutálních vpádů osadníků, které vedly ke zničení celých komunit, chladnokrevnému vraždění a násilnému vystěhování rodin z jejich domovů.

Podle Hadid je ale nezbytné si uvědomit, jak těžké je být Palestincem nebo Palestinkou v dnešní době, kdy svět v obyvatelích této země vidí pouze teroristy, kteří brání míru. „Je to škodlivé, hanebné a kategoricky nepravdivé,“ uvedla modelka, jejíž otec se narodil v Nazaretu v roce 1948 –⁠ ve stejném roce, kdy bylo 750 tisíc palestinských obyvatel vyhnáno ze svých domovů a stalo se uprchlíky.

„Moje rodina byla svědkem 75 let trvajícího násilí vůči palestinskému lidu –⁠ především brutálních vpádů osadníků, které vedly ke zničení celých komunit, chladnokrevnému vraždění a násilnému vystěhování rodin z jejich domovů. Osadnická praxe na palestinské půdě pokračuje dodnes,“ píše dále. 

Doporučeno
Yaru a příběh její palestinské rodiny vystřihli z reportáže na ČT. Zeptali jsme se, o čem mluvila Yaru a příběh její palestinské rodiny vystřihli z reportáže na ČT. Zeptali jsme se, o čem mluvila 19. října 2023 15:41

Lidé se podle Hadid mohou společně postavit na obranu lidskosti a soucitu proti zkorumpovaným vládám, bez ohledu na to, na jaké straně konfliktu stojí. Své sledující také vyzvala, aby během současné humanitární krize v Gaze pomohli těm, kteří na tomto území nemají přístup k pitné vodě nebo energii na provoz nemocnic.

Militantní skupiny Hamás a Palestinský islámský džihád zahájily útok 7. října v ranních hodinách na Izrael, který si vyžádal více než 200 mrtvých a 900 zraněných, několik desítek Izraelců také padlo do zajetí. Izraelský odvetný útok na Pásmo Gazy si vyžádal téměř 200 mrtvých a okolo 1600 zraněných. Podle posledních zpráv pronikly izraelské tanky do severní části Gazy, kde připravují bojiště pro další operace.

Domů
Sdílet
Diskuse