Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. října 2023 13:17
Čas čtení 1:01
Karolína Fejtová

Nejlepší české dokumenty i zahraniční díla. Které snímky si odnesly cenu z festivalu Ji.hlava?

Nejlepší české dokumenty i zahraniční díla. Které snímky si odnesly cenu z festivalu Ji.hlava?
Zdroj: Ji.hlava
ČESKO FILM FILMY 2023 NEJLEPŠÍ FILMY NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Nedělním dnem končí 27. ročník dokumentárního festivalu Ji.hlava. V hlavním městě Vysočiny se od 24. do 29. října představilo přes 200 filmů. V přibližně deseti kategoriích si ceny a zvláštní uznání odneslo ke třiceti autorským dílům.

Cenu za nejlepší světový dokument si na festivalu Ji.hlava odnesl chorvatský snímek Loď. Jeho režisér Elvis Lenić na příběhu chorvatské loděnice zrcadlí vzestup a pád bývalé Jugoslávie. Nejlepším českým dokumentem je film Světloplachost reflektující situaci na Ukrajině od Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka. „Autorům snímku se podařilo z otřesné reality současné války na Ukrajině vykřesat poetickou a filmově působivou vizi světa dětství,“ uvedla porota.

Festival na svém Instagramu sdílel sestřih nominovaných filmů všech kategorií. Ochutnávku filmů ze sekce OPUS BONUM (nejlepší mezinárodní dokumentární film) si můžeš pustit zde:

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ji.hlava IDFF (@jihlava_idff)

Dvě hlavní soutěže OPUS BONUM a ČESKÁ RADOST (nejlepší český dokumentární film) hodnotila kromě běžné poroty i studentská. Ta za nejlepší mezinárodní dokument označila La Reine od Češky Nikoly Klinger a za nejlepší český dokument Jiříkovo vidění Marty Kovářové.

Sestřih letošních nominovaných filmů sekce ČESKÁ RADOST můžeš zhlédnout tady:

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ji.hlava IDFF (@jihlava_idff)

Další cenu si odnesl Angelos Rallis se svým dílem Mocná Afrin: V čase záplav, který vyhrál kategorii Nejlepší filmové svědectví. V sekci Nejlepší experimentální dokumentární film si cenu odnesl Jošiki Nišimura se snímkem Silueta. Všechny výherce si můžeš projít na stránkách festivalu Ji.hlava.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Od příštího ročníku by se doba konání festivalu mohla prodloužit z šesti dnů na deset. „Chceme, aby diváci měli větší komfort. Uvolní se nám kapacita ubytování, která bude k dispozici nejen pro hosty festivalu, ale i právě pro návštěvníky. Prodloužení přinese i větší počet repríz. Umožní nám to až čtyři projekce jednoho filmu,“ citují Novinky.cz ředitele festivalu Marka Hovorku.

Domů
Sdílet
Diskuse