Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. listopadu 2023 14:10
Čas čtení 1:20
Vojtěch Vanda

Nejvyhledávanější láhev skotské whisky má nového majitele. Neuvěříš, kolik za ni zaplatil

Nejvyhledávanější láhev skotské whisky má nového majitele. Neuvěříš, kolik za ni zaplatil
Zdroj: Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby's
ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Jak jsi na tom s konzumací alkoholu? Máš radši klasiku v podobě stáčeného vína z vinotéky, nebo si potrpíš na luxusnější láhve v řádech tisíců korun? Ať tak, či tak, cena „nejvyhledávanější skotské whisky“, která se v sobotu vydražila, ti vezme dech.

Málokdo čekal, že se aukce v londýnském Sotheby's vyšplhá do takové výše. Ano, láhví whisky The Macallan 1926, které zrály šedesát let v sudech po sherry, je pouze 40 na světě. Avšak poslední vydražená láhev je přece jenom unikátnější. Jak uvádí CNN, jde nejspíš o nejstarší ročník macallanu, jaký byl kdy vyroben.

Doporučeno
Top 10 italských podniků v Praze: Vyzkoušej ty nejautentičtější, nejen pro fanoušky pizzy a těstovin Top 10 italských podniků v Praze: Vyzkoušej ty nejautentičtější, nejen pro fanoušky pizzy a těstovin 14. listopadu 2023 14:00

Proto se samozřejmě očekávalo, že nepůjde o levnou záležitost, přičemž sama aukční síň čekala cenu někde mezi 750 tisíci až 1,2 milionu liber (21 až 33,5 milionu korun), konečná částka 2 187 500 liber (zhruba 61 milionů korun) však překvapila i její zástupce. Dle všeho se jedná o rekordní cenu, za niž kdy byla prodána láhev lihoviny.

Láhev zdobí jedna ze dvanácti etiket navržených italským malířem Valeriem Adamim a má jít také údajně o láhev, která byla poničena japonským zemětřesením v roce 2011. Proto se taktéž prý jedná o první zrenovovanou láhev The Macallan, kterou provedla sama skotská firma před aukcí.

Historie nejdražších láhví

Každopádně se jedná o luxusní záležitost. Již zmíněných 40 láhví whisky The Macallan bylo naplněno v roce 1986 a tehdy nebylo možné ani jednu z nich koupit. Byly naopak nabídnuty pouze těm „nejlepším“ klientům, což akorát zvyšuje jejich prestiž. 

Některé z nich se později do aukce dostaly. Naposledy se tato whisky s jednou ze 14 etiket Fine and Rare vydražila za 1,5 milionu liber (dnes zhruba 42 milionů korun), což z ní tehdy udělalo nejdražší láhev vína nebo lihoviny, která byla kdy vydražena.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Dalších 12 etiket navrhl Peter Blake a poslední dvě láhve jsou bez označení. Jednu z nich ručně namaloval irský umělec Michael Dillon a byla to vůbec první whisky, která překonala cenu milionu liber. V roce 2018 se prodala za 1,2 milionu liber (dnes 33,6 milionu korun).

Domů
Sdílet
Diskuse