Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2023 18:51
Čas čtení 1:20
Vojtěch Vanda

Virem HIV se loni v Česku nakazilo téměř 300 lidí. Proč je prevence klíčová?

Virem HIV se loni v Česku nakazilo téměř 300 lidí. Proč je prevence klíčová?
Zdroj: Loono / Radek Vebr
ZDRAVÍ ČESKO MUŽSKÉ ZDRAVÍ ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Pátek je Světovým dnem prevence proti viru HIV. Jen v Česku se ročně nakazí stovky lidí. Prevence je proto důležitá, což zdůrazňuje i nezisková organizace Loono.

Nejprve několik čísel: Na světě žije 39 milionů lidí s HIV. V České republice je HIV pozitivních téměř čtyři a půl tisíce obyvatel a v roce 2022 se v zemi tímto virem nově nakazilo 292 lidí. To nejsou nízká čísla. „V rámci prevence je důležité používání kondomu a podstoupení preventivního testování v případě rizikového chování. Infekce se totiž může dlouho projevovat bezpříznakově,“ uvádí mluvčí Loono Barbora Fialová.

Jak se projevuje HIV

Inkubační doba infekce HIV je velmi dlouhá, někdy až 10 měsíců. První projevy HIV se začínají u 60–70 procent infikovaných objevovat mezi druhým až šestým týdnem od nakažení, ale jsou nespecifické a mohou připomínat chřipku.

Doporučeno
Lidé s HIV/AIDS se bojí i k zubaři, se stigmaty bojují denně. Která jsou ta nejčastější? Lidé s HIV/AIDS se bojí i k zubaři, se stigmaty bojují denně. Která jsou ta nejčastější? 8. prosince 2022 11:00

„HIV je virus, který napadá imunitní systém člověka a oslabuje ho. Jeho pokročilým stadiem je AIDS, kdy se již imunita nestačí bránit závažným ani běžným infekcím, což může mít pro pacienta fatální následky,“ vysvětlila zakladatelka Loono Kateřina Šédová. Následně se může u nakažených projevit horečka (38 stupňů Celsia a víc), zvětšení uzlin různě po těle, vyrážka, bolest hlavy a svalů, nevolnost spojená s nechutí a úbytek váhy. Toto období může trvat až dva týdny.

HIV, Loono
Zdroj: Loono/propagační materiál/se svolením

„U 30 až 40 procent nakažených je toto období ale úplně bez příznaků. Rovněž se začínají tvořit protilátky proti HIV, které je možné prokázat v krvi. Ideální je nechat se testovat za dva až tři měsíce po rizikovém chování. Do té doby by se měl člověk chovat zodpovědně – používat kondom nebo dodržet sexuální abstinenci,“ dodala Šédová.

Další fáze trvající dva až deset let je nepříznaková. Během ní se bortí imunita nakaženého tak, že tělo již nedokáže odrážet viry, bakterie, plísně a další. Může se objevit žloutenka typu B a C, tuberkulóza, těžké zápaly plic a roste riziko vzniku nádorů. Díky dnešní medicíně se ale dá bezpříznakovou fázi a délku života hodně prodloužit. Proto je třeba začít léčbu co nejdřív.

Doporučeno
Freddie Mercury: Ikona v hudbě, oblékání i boji proti stereotypům a AIDS Freddie Mercury: Ikona v hudbě, oblékání i boji proti stereotypům a AIDS 28. listopadu 2022 11:00

Pokud máš podezření, nech se testovat. Loono v rámci kampaně Dole dobrý odkazuje na web, kde jsou místa nabízející anonymní testování na HIV. Nemusí to ale zajít tak daleko. Používej při sexu kondom, je to nejlepší forma prevence.

Domů
Sdílet
Diskuse