Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2023 16:47
Čas čtení 1:22
Vojtěch Vanda

„IKEA je zábavnější, tam se dá aspoň sednout.“ Takto hodnotí turisté jednu z nejnavštěvovanějších památek v Brně

„IKEA je zábavnější, tam se dá aspoň sednout.“ Takto hodnotí turisté jednu z nejnavštěvovanějších památek v Brně
Zdroj: Unsplash/Mark Omasta/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI BRNO ČESKO CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

I do Brna někdy zavítají turisté a turistky. Vážně. Někdy i z velké dálky, jelikož se zde nachází hned několik významných památek. Své návštěvy komentují lidé i na Tripadvisoru. Nás napadlo zjistit, co si myslí, a některé komentáře fakt stojí za to.

O kterou památku jde? Když se řekne vila Tugendhat, zbystří zejména všichni milovníci architektury. Jde o modernistickou památku, která je příkladnou stavbou mezinárodního architektonického stylu 20. let 20. století. 

„Ojedinělý projev funkcionalistického a internacionalistického uvažování německého architekta Ludwiga Miese van der Roheho“, jak se o vile píše, navštěvují lidé z Německa, Švýcarska, Velké Británie, ale také ze Vietnamu, Austrálie nebo Nového Zélandu. Tyto země nejsou zrovna za humny. Proto je zajímavé sledovat, s jakými situacemi se na prohlídce vily setkají.

Okolní domy jsou hezčí

Nejsmutnější (a nejvtipnější zároveň) je fakt, že se některým ani nepodaří na prohlídku dostat. „Poté, co jsme se vyšplhali do kopce, jsme zjistili, že se jedná o úplně obyčejné místo a normální dům, do kterého se ale ani všichni nedostanou,“ divila se turistka z Káhiry.

„Některé domy, které stály kolem, vypadaly mnohem lépe!“ zakončila své vyprávění. Těžko říct, jestli může někdo pro takto významnou památku napsat horší hodnocení.

Doporučeno
„Špinavý a starý most s pomalu tekoucí řekou.“ Jak turisté a turistky vtipně hodnotí slavnou českou památku? „Špinavý a starý most s pomalu tekoucí řekou.“ Jak turisté a turistky vtipně hodnotí slavnou českou památku? 21. listopadu 2023 16:27

Další turista, tentokrát z Británie, si stěžoval, že je prohlídka nezajímavá a nudná. „V IKEA jsem se měl líp, aspoň se tam dalo sedět na židlích,“ kritizoval. „Pokud nosíte pánský drdol, lososově růžové šortky a bílou lněnou košili, určitě se skvěle pobavíte při diskuzi o originalitě koberců a vnitřním vybavení kotelny. Díky bohu, že jsme měli respirátory, aby nás neviděli zívat. Upozornění: Útěk se snadněji řekne, než udělá,“ dodal.

Průvodce potřeboval od návštěvníků pomoc s němčinou 

Největší problém z návštěvníků a návštěvnic zaregistrovala jedna Češka, která sama navrhla svým německy mluvícím přátelům tuto prohlídku.

Anketa:
Navštívil*a jsi už vilu Tugendhat?
Ano a je naprosto úžasná!
Ne, ale mám to v plánu.
Ne a díky za shrnutí důvodů, proč bych ani neměl*a.
Ano a je naprosto úžasná!
56 %
161 Hlasů
Ne, ale mám to v plánu.
28 %
81 Hlasů
Ne a díky za shrnutí důvodů, proč bych ani neměl*a.
15 %
43 Hlasů

„Průvodce měl tak špatnou němčinu, že mu němečtí turisté neustále pomáhali najít správné slovo nebo opravovali jeho gramatiku. Na těch pár zastávkách průvodce přestal přemýšlet o všech těch slovech, která si nepamatoval, a jen přečetl nějaký text, který si připravil (a asi se naučil nazpaměť). Kvůli jeho jazykovým znalostem mnoho informací nezmiňoval. Bylo těžké ho poslouchat,“ zpražila jej.

Doporučeno
Nejtajemnější místo Česka: Přežili jsme halloweenskou půlnoc na Stránské skále. Dříve se tu schovával brněnský drak Nejtajemnější místo Česka: Přežili jsme halloweenskou půlnoc na Stránské skále. Dříve se tu schovával brněnský drak 31. října 2023 15:00

„Celá prohlídka byla nudná a já jsem se tak styděla, že jsem k návštěvě místa kamarády přemluvila. Po konci jsem to radši shrnula a sdělila fakta, která jsem znala z prohlídky absolvované v češtině před několika lety,“ pomohla si sama.

Domů
Sdílet
Diskuse