Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. prosince 2023 12:14
Čas čtení 1:00
Anna Peclová

Hrozí Česku vyloučení z Eurovize? Zpěvačka Aiko údajně porušila pravidla

Hrozí Česku vyloučení z Eurovize? Zpěvačka Aiko údajně porušila pravidla
Zdroj: se souhlasem Aiko
ČESKO EUROVIZE
Uložit Uložené

Zpěvačce Aiko, která má reprezentovat Česko v příštím ročníku hudební soutěže Eurovision Song Contest 2024, údajně hrozí vyloučení ze soutěže. Vítězka tuzemského kola, vlastním jménem Alena Shirmanova-Kostebelova, prý měla porušit pravidla.

Píseň Pedestal, která má v květnu na soutěži reprezentovat Česko, měla být představena ještě před 1. zářím letošního roku, což je v rozporu s pravidly soutěže. Aiko měla podle serveru Extra song poprvé zahrát již před půl rokem na festivalu Evropský svátek hudby v moravské Kopřivnici.

Jeden z fanoušků dokonce na YouTube zveřejnil videozáznam z akce, která se odehrála letos v červnu. Krátce po upozornění video z internetu zmizelo.

Doporučeno
Můj vibe je komplexní jako sám život. První beaty jsem kámošům pouštěl z Nokie 6300, říká Pospo Můj vibe je komplexní jako sám život. První beaty jsem kámošům pouštěl z Nokie 6300, říká Pospo 16. prosince 2023 15:07

Zahraniční fanoušci nyní spekulují, zda bude Česká republika ze soutěže vyřazena. K podobnému porušení pravidel ale v minulosti již došlo i v jiných zemích. V tom případě byla píseň daného interpreta diskvalifikována a stát reprezentoval umělec, který se umístil na druhém místě. V případě Česka by místo Aiko soutěžila zpěvačka Elly s písní The Angel’s Share.

Česko svou soutěžní píseň vybíralo 4. prosince v pražském klubu Roxy. Soutěžilo zde sedm interpretů, kromě Aiko zpěvačky Lenny, Elly a Gianna Lei, zpěváci Tomas Robin a Tom Sean a kapela MYDY. V diváckém hlasování, kde mohli hlasovat i lidé ze zahraničí, zvítězila právě Aiko s písní Pedestal.

Aiko pro Refresher sdělila, že záležitost nemůže komentovat. 

„Jedná se opravdu jen o spekulaci. Diskvalifikace Česka z Eurovize v žádném případě nehrozí. Česká televize zařadila zpěvačku Aiko s písní Pedestal do soutěže až po obdržení souhlasného stanoviska pořadatele, kterým je EBU (European Broadcasting Union). V prohlášení jednoznačně zaznělo, že k žádnému porušení pravidel nedošlo a pokud interpret soutěžní píseň představí před malým publikem, nijak ho to před ostatními soutěžícími nezvýhodňuje,“ vysvětlila ze Českou televizi tisková mluvčí Vendula Krejčová.

Domů
Sdílet
Diskuse