Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2023 17:00
Čas čtení 0:17
Vojtěch Vanda

KVÍZ: Znáš tato málo známá fakta o Vánocích?

KVÍZ: Znáš tato málo známá fakta o Vánocích?
Zdroj: Midjourney/Alena Julie Novotná
ZAJÍMAVOSTI ČESKO VÁNOCE
Uložit Uložené

Myslíš si, že víš o Vánocích všechno? Přesvědčíme tě, že to tak není! Pokud tedy neodpovíš správně na všechny otázky v našem kvízu.

Tvrdit, že se nevyznáš ve Vánocích, pokud neodpovíš správně na všechny naše otázky, je možná trochu troufalé, ale my si myslíme, že nejsme tak daleko od pravdy. Těchto osm faktů nejsou žádné nově objevené informace, ale nejsou ani příliš známé a rozhodně je nezná každý.

Takže pokud máš u stromečku trochu času a přejídají se ti nejen kila cukroví, ale i všechny vánoční pohádky, klikni na kvíz a uvidíš, jaký máš fištrón!

Kvíz
KVÍZ: Znáš tato málo známá fakta o Vánocích?
18
Jedna z těchto zemí slaví Vánoce podle tradičního juliánského kalendáře, který zavedl už Caesar. Která?
Slovensko
Litva
Rusko
Estonsko
Vysvětlení
Rusové mají zajímavé Vánoce. Buď je slaví podle juliánského kalendáře, tedy v noci ze 6. na 7. ledna, nebo je slaví světsky, tedy na Nový rok. Čistě z náboženského hlediska však připadá 25. prosinec gregoriánského kalendáře, podle něhož se řídí i Česká republika, na 7. ledna toho juliánského.
28
Známý sob Rudolf ze spřežení Santy Clause se původně jmenoval trochu jinak. Jak?
Reginald
Randolph
Rodney
Roderick
Vysvětlení
Pro americké Vánoce je typický vousatý pán v červeném obleku, který vozí dárky na saních tažených soby. Ve spřežení je jeden sob, který ale vyčnívá pro svůj červený nos. Dnes jej známe jako Rudolfa, jeho původní jméno bylo ale Randolph. Odvozuje se od velmi podobné vánoční tradice ve Finsku s názvem Joulupukki, kde ale sobové nelétali. Samotnou postavu Rudolfa přidal mezi původních osm sobů v roce 1939 Američan Robert L. May, který o něm napsal knížku pro děti.
38
Který strom byl považován za první vánoční strom v historii a byl zdoben jablky, ořechy a sušenými plody?
Smrk
Dub
Jedle
Borovice
Vysvětlení
Nejdříve lidé zdobili tzv. chvojku, což byla větev jedle ozdobená jablky, sušenými plody a ořechy, aby se mrtví nasytili přede dveřmi a nechodili dovnitř za živými. Postupem času ale byla větev tak obsypaná, že se z tradice stal celý strom, který si lidé nosili dovnitř.
48
Ve které zemi se tradičně slaví „Caga Tió“, tedy poleno, ze kterého vylézají dárky?
Španělsko
Peru
Chile
Mexiko
Vysvětlení
Katalánci mají takový velmi prapodivný zvyk. Z polena jim lezou ven dárky. Říkají tomu Caga Tió a doslova se jedná o „vylučovací“ poleno.
58
Kolik vážila nejštědřejší vánoční večeře z Guinnessovy knihy rekordů?
3 kilogramy
4 a půl kilogramu
7 kilogramů
10 kilogramů
Vysvětlení
Zápis do Guinnessovy knihy rekordů si vysloužila večeře z britské restaurace The Duck Inn, která se v roce 2015 prodávala za 35 liber (tehdy asi 1000 korun). Desetikilovou večeři tvořila porce krocana a asi pětadvacet příloh. Člověk ji mohl mít i zdarma, pokud ji spořádal do 45 minut.
68
Kdo původně nosil dárky během Vánoc v Nizozemsku?
Santa Claus
Sv. Mikuláš
Elfové
Čerti
Vysvětlení
V Nizozemsku nosí dárky Sinterklaas, postava, která je odvozena od sv. Mikuláše.
78
Které zvíře je tradičně spojeno s Vánocemi ve Walesu a dodává symboliku tamním průvodům?
Husa
Králík
Koza
Kůň
Vysvětlení
Jedná se o starý keltský zvyk, kdy je jeden z vesničanů zvolen hlavou průvodu, přičemž jako označení dostane koňskou lebku na tyči ověšenou třásněmi a žíněmi. Ano, to jsou Vánoce ve Walesu. Průvod nakonec končí v domě jednoho z účastníků, kde lidé hodují a soutěží v rýmovaných urážkách.
88
Co je „KFC vánoční balíček“?
Americká akce v KFC
Japonská populární vánoční večeře
Novinka v českých prodejnách KFC
Nic důležitého
Vysvětlení
Japonské KFC rozjelo v roce 1974 přelomovou vánoční kampaň, díky které se z jeho smaženého kuřete stal symbol tamních Vánoc. Sestava vánočního menu se dnes obvykle skládá z kuřete, salátu, koláče a vína, případně šampaňského – prostě klasiky. Místo náboženského svátku se však Vánoce v Japonsku slaví čistě jako komerční svátek, který trochu připomíná Valentýna. Zamilované páry si předávají malé dárky, zatímco nezadaní paří v hospodách.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse