4. místo
Toskánský grilovaný hovězí steak Bistecca alla Fiorentina pochází z italské Florencie. Připravuje se výhradně z hovězího masa chianinského skotu, které je pro svou křehkost obzvláště ceněné. Přestože se Bistecca alla Fiorentina často označuje jako T-bone steak, má mnohem blíže k porterhousu – protože se krájí blíže ke středu, je svíčková mnohem větší než u běžného T-bone.
![ŽEBŘÍČEK: Známe nejlepší červená vína v Evropě, jedno má i Česko](https://refstatic.sk/article/ZEBRICEK-Zname-nejlepsi-cervena-vina-v-Evrope-jedno-ma-i-Cesko~185af761eb986ca0e6e4.jpg?is=150x200c&ic=447x0x1696x2262&s=abf2059a8438cf53c7643f7e3fb68e1629aec960b3d797b39e8c3597163df143)
![Bistecca alla Fiorentina.](https://refstatic.sk/article/c78acecb9d4e865d864d.jpg?is=1200x2000&s=a3150705c5b94446e0e9e7a378772c474b69ed8377c8074d70ea4766470866e7)
3. místo
Espetada je tradiční portugalské jídlo a specialita ostrova Madeira. Skládá se z velkých kusů hovězího masa marinovaných v soli a česneku a poté napíchnutých na špejli s bobkovým listem. Špejle se položí na žhavé uhlí, dokud není maso řádně propečené. Podává se s přílohou, jako jsou saláty, brambory nebo rýže. Espetada je oblíbená při grilovacích událostech a oslavách.
![Espetada.](https://refstatic.sk/article/77c8687dd020d1bd7fe0.jpg?is=1200x2000&s=89269564a2a905786df05449bc2ff33eadd9d119fb11f061705d6e238be093af)
2. místo
Francouzský pokrm steak au poivre se skládá z hovězího steaku obaleného v černém pepři a smaženého na pánvi. Podává se s bohatou omáčkou z vývaru, smetany, brandy a koření. Tato chuťově bohatá kombinace pepře a krémové omáčky dává pokrmu výraznou a lahodnou chuť. Je oblíbený pro svou elegantnost a výrazné chuťové zážitky.
![Steak au poivre.](https://refstatic.sk/article/bff8fa6d74d2fb565208.jpg?is=1200x2000&s=4dd26f49c61fc9f25ca651d0e8017c844db7c6c9619e0523e5fc162fe178717c)