Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2024 16:54
Čas čtení 1:22
Ilona Hobzová

VIDEO: Vodní lyžařka řádí ve vlnách ve 92 letech. „Užívám si život naplno,“ říká rekordmanka

VIDEO: Vodní lyžařka řádí ve vlnách ve 92 letech. „Užívám si život naplno,“ říká rekordmanka
Zdroj: Unsplash/Douglas Bagg/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Ve svých 92 letech je Dwan Jacobsen Young ze Salt Lake City v americkém Utahu oficiálně nejstarší vodní lyžařkou (ženou) na světě.

Jak uvedla oficiální stránka Guinness World Records, Dwan se vodnímu lyžování věnuje od roku 1961, kdy jí bylo 29 let. Začala s ním, když koupila letní chatu u jezera Bear Lake, které se nachází mezi Utahem a Idahem. Všimla si, že je tam vodní lyžování velmi populární. Rozhodla se ho vyzkoušet a je mu věrná už desítky let.

Doporučeno
Čtyřletá Češka má světový rekord. Dostala se do základního tábora pro výstup na Mount Everest Čtyřletá Češka má světový rekord. Dostala se do základního tábora pro výstup na Mount Everest 11. ledna 2024 11:50

Ve svých 92 letech Dwan k jezeru stále jezdí a tráví u něj čas se svou rodinou. Na vodních lyžích je téměř pořád, pokud to počasí dovolí. „Pokaždé, než vlezu do vody, cítím motýlky v břiše,“ potvrdila Dwan, že se jí dlouholetý koníček ještě rozhodně nezajídá. 

Když se sportem začínala, učila se podle svých slov na dvou lyžích, postupně se ale naučila používat jen jednu. Pokaždé, když se vydává na vodu, dbá na opatrnost. Když je voda příliš rozbouřená, zastaví.

„Manžel si myslí, že jsem blázen“

Aktuálně se Dwan vydává na lyže pouze na už zmíněném jezeře. Když ale byla mladší, provozovala tento sport i na jiných místech. Kdyby se prý mohla vydat kamkoli na světě, jejím vysněným „lyžařským“ místem by bylo Ženevské jezero ve Švýcarsku. 

A co na koníček dvaadevadesátileté rekordmanky říká její rodina? Provozuje ho společně s ní. Dwan se na vodu vydává se svými dětmi, vnoučaty i pravnoučaty. Ti všichni mají z jejího zápisu v Guinnessově knize rekordů obrovskou radost. Její manžel je ale zřejmě méně nadšený. „Můj muž si myslí, že jsem blázen,“ uvedla Dwan.

Dwan Jacobsen Young se svým certifikátem.
Dwan Jacobsen Young se svým certifikátem. Zdroj: Guinness World Records

S vodním lyžováním ale držitelka rekordu rozhodně přestat nechce. Doufá, že jí bude zdraví ještě nějakou dobu sloužit, aby se následující léto mohla na vodu vydat znovu. „Mám velké štěstí, že mám dobré zdraví, které mi umožňuje užívat si života naplno,“ říká s tím, že ji vodní lyžování naučilo nikdy se nevzdávat cílů, které si člověk stanoví.

Lidem vzkázala, aby se nikdy nebáli zkoušet nový sport, klidně i v pokročilejším věku. „Jste schopnější, než si myslíte,“ dodala.

Domů
Sdílet
Diskuse