Středoevropská kuchyně je na masové pokrmy bohatá, jsou nedílnou součástí kulturního dědictví této oblasti. Tyto pokrmy se vyznačují kombinací tradice, kvalitních surovin a rozmanitosti chutí.
Maso hraje v těchto jídlech klíčovou roli a často je připravováno s láskou a pečlivostí. Gastronomický server Taste Atlas se na masová jídla zaměřil a na základě uživatelských hodnocení vytvořil žebříček nejlepších 100 středoevropských masových pokrmů. Česko se umístilo hned několikrát.
Takto vypadá top 10 nejlepších středoevropských masových pokrmů:
10. místo
Přestože guláš má kořeny v Maďarsku, Taste Atlas ho přisoudil Česku a Slovensku. Do Uher se tento pokrm dostal z Turecka. Je tvořen nakrájenými masovými kostkami v omáčce s cibulí a kořeněn paprikou. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm je často podáván s knedlíky nebo chlebem a je oblíbený pro svou sytou chuť.

9. místo
Jeden z nejznámějších pokrmů rakouské kuchyně. Vídeňský řízek je tenký, obalený v trojobalu a na pánvi smažený telecí řízek, který se tradičně podává s citronem a s bramborovým salátem – a to ne ledajakým.

8. místo
Autentická polská roláda s červeným zelím je hovězí roláda podávaná s přílohou vařeného červeného zelí a bramborovým knedlíkem. Hovězí roláda se tradičně plní nakládanými okurkami, slaninou, klobásami, cibulí a hořčicí. Nejprve se smaží a poté vaří v omáčce s kořením a cibulí.
