Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. února 2024 7:30
Čas čtení 1:15
Magdalena Trajerová

Známe nejlepší evropské šunky. Vybrali je turisté a bodovala i jedna česká lahůdka

Známe nejlepší evropské šunky. Vybrali je turisté a bodovala i jedna česká lahůdka
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Guanbirra/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

V žebříčku nejlepších evropských uzenin se umístila i česká specialita – pražská šunka. Která masa výběru vévodí?

Gastronomický server Taste Atlas je známý svými žebříčky. Tentokrát seřadil evropské šunky.

Doporučeno
Nejhůře hodnocená jídla na světě: Umístila se i tradiční česká polévka Nejhůře hodnocená jídla na světě: Umístila se i tradiční česká polévka 26. ledna 2024 13:05

Moc hezké patnácté místo si vysloužila i česká pochoutka – pražská šunka. Jedná se o naloženou, vyuzenou a následně dovařenou nevykostěnou vepřovou kýtu. Autorem receptu je údajně řezník a uzenář František Zvěřina. Poprvé ji podával v roce 1857, od té doby se ale stala oblíbenou specialitou, kterou může člověk pořídit téměř na každých vánočních trzích.

Které šunky se objevily v žebříčku nejvýše?

5. Presunto do Alentejo – Portugalsko

Pro region, z něhož šunka pochází, jsou obvyklá horká a suchá léta a chladné zimy. Obyvatelé těchto oblastí se v průběhu století naučili s tímto podnebím pracovat a proces sušení šunky mu přizpůsobili. Maso se neudí kouřem, pouze se nasolí a nechá se přirozeně vysušit. Řez šunky je červenorůžový až tmavě červený se silným mramorováním.

Doporučeno
Česko má podle turistů nejlepší jídlo z masa ve střední Evropě. Překvapí tě, čím jsme vyhráli Česko má podle turistů nejlepší jídlo z masa ve střední Evropě. Překvapí tě, čím jsme vyhráli 19. ledna 2024 7:23

4. Prosciutto di Parma – Itálie

Tradice Prosciutta di Parma sahá až do římských dob. Prasata plemen Large White, Landrace a Duroc, jejichž maso se k výrobě využívá, mají přísné standardy kvality. Musí být chována v jednom z deseti povolených italských regionů. Jíst mohou pouze předepsanou vyváženou stravu, jejíž součástí jsou mimo jiné i syrovátka sýra Parmigiano Reggiano.

Prosciutto di Parma, šunka
Zdroj: Wiki Commons/RobertDiGiorgio/volně k užití

3. Jamón Ibérico – Španělsko

Šunka se vyrábí z černých prasat Ibérico. Většina prasat se volně potuluje po pastvinách a živí se kukuřicí, žaludy a dalším krmivem. To vede k tmavě červené šunce, bohatě mramorované žilkami tuku. Není moc slaná, má spíše nasládlou oříškovou chuť.

Doporučeno
Nejlepší dorty střední Evropy: Česká mňamka obsadila druhé místo, výhra putuje k sousedům Nejlepší dorty střední Evropy: Česká mňamka obsadila druhé místo, výhra putuje k sousedům 9. ledna 2024 7:53

2. Jamón 100% ibérico de bellota – Španělsko

Od předchozí iberské šunky se tato liší tím, že se vyrábí jedině z čistokrevných iberských prasat, která se živí stravou založenou převážně na žaludech. Kromě toho musí být také chována v jednom z předepsaných míst a splňovat vysoké standardy kvality.

1. Jamón ibérico de bellota – Španělsko

I první místo si odnesla šunka ze Španělska. Iberská prasata na výrobu této šunky jsou křížená s jiným plemenem, obvykle s plemenem Duroc. A i jejich strava je převážně žaludová.

jamón, šunka
Zdroj: Flickr/H. C/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse