Taky už jsi propadl*a tzv. kyseláčům neboli sourům? Tohle pivo dokáže uspokojit i ty nejnáročnější pivní nadšence. Sour vaří i několik českých pivovarů. Pojďme se podívat na žebříček osmi nejlepších tuzemských kyseláčů podle portálu Rate Beer.
Soury se vyznačují svěží sladkokyselou chutí. Pivo je fermentováno různými typy kvasinek a bakterií, které dokážou vytvořit širokou škálu chutí a vůní. Častokrát se pro nasládlou chuť přidává i ovoce – citrusy, bobulovité, ale i peckovité. Na rozdíl od většiny ostatních piv, která je možné čepovat několik týdnů po uvaření, kyseláče mohou zrát několik měsíců, některé dokonce roků. Během této doby jejich chuť zraje, vyvíjí se a vede k příznačné nezaměnitelné chuti.
V žebříčku osmi nejlepších českých sourů se umístila tahle piva:
8. Wild Creatures Grapes Of Moravia (2019)
Jak už název napovídá, mikulovský pivovar Wild Creatures zůstal věrný své oblasti. Tento sour je dokvašován v dubových sudech s hrozny z moravských vinic. Kyselkavost hroznů doplní dřevitý charakter sudu.
Pivovar: Wild Creatures
7. Zichovec Fruit Smoothie 17
Tento kyseláč zapadá do kategorie „pastry sour“, tedy velice sladkého piva, které připomíná ovocný koláč nebo jiné sladkosti. Pro jeho výrobu využil pivovar jednu tunu ovoce na 20 hektolitrů piva v tanku. Intenzivní chuť malin, rybízu a jemné vanilky je zcela novým pivním zážitkem.
Pivovar: Rodinný pivovar Zichovec
6. Zichovec Sour Passion Fruit + Guava 12
Stejně jako sedmou příčku i šestou drží pivovar Zichovec. O výrazný profil tropického ovoce se u tohoto souru postará mučenka a guava. Mučenka podporuje kyselost výchozího piva, guava ho zase doplňuje svou sladkostí a specifickou chutí.
Pivovar: Rodinný pivovar Zichovec