Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
7. února 2024 19:17
Čas čtení 0:39
Magdalena Trajerová

Strávil 4200 hodin pokusem o překonání rekordu. Vše mu zkazil drobný detail

Strávil 4200 hodin pokusem o překonání rekordu. Vše mu zkazil drobný detail
Zdroj: wikimedia /Pastorius /volně k užití
ZAJÍMAVOSTI FRANCIE GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ
Uložit Uložené

Richard Plaud tvořil osm let repliku Eiffelovy věže ze sirek. Chtěl překonat rekord o nejvyšší sochu ze zápalek a být zapsán do Guinnessovy knihy rekordů. Asociace jeho pokus ale odmítla.

Plaud začal svoji práci s obyčejnými sirkami ze supermarketu. V průběhu práce na náročném modelu ovšem zjistil, že odřezávání hlaviček mu zabere příliš času a je zbytečně náročné. Objednal si proto u výrobce Flam'Up zásilku 190 tisíc bezhlavých zápalek.

Doporučeno
Tereza Mašková znovu bojuje s poruchou příjmu potravy, vyjádřila se veřejně Tereza Mašková znovu bojuje s poruchou příjmu potravy, vyjádřila se veřejně 7. února 2024 9:20

To mu ovšem bylo osudné – podle Guinnessovy knihy rekordů nejsou použité sirky komerčně dostupné, a pokus je tedy neplatný. Zástupci asociace se tak na Plaudův model nepřijeli ani podívat.

Francouzský modelář dokončil svůj projekt 27. prosince ke stému výročí úmrtí inženýra původní věže. Ze zápalek postavil 402 panelů, které poté zabudoval do obrovské konstrukce. Na celý model, který měří přes sedm metrů, spotřeboval 706 900 zápalek. Odhaduje, že projektu věnoval 4200 hodin svého času.

Během výstavby se potýkal s technickými potížemi, nejtěžší bylo dle jeho slov zkonstruovat nohy věže tak, aby unesly celou její váhu. Kdyby byl pokus uznán, překonal by dosavadní rekord, který drží libanonský řemeslník Toufic Daher. Jeho model Eiffelovky má 6,5 metru.

Doporučeno
Záhadný pes v pláštěnce na Grammy: Víme, odkud se vzal Záhadný pes v pláštěnce na Grammy: Víme, odkud se vzal 6. února 2024 11:23

„Tak budu moct získat zpátky svůj obývák,“ uzavřela aféru Plaudova žena.

Domů
Sdílet
Diskuse