Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2024 13:24
Čas čtení 0:53
Barbora Adamkovičová

VIDEO: Co se stane s tělem ve vesmíru bez skafandru? Realita je znepokojující, smrt by přišla do dvou minut

VIDEO: Co se stane s tělem ve vesmíru bez skafandru? Realita je znepokojující, smrt by přišla do dvou minut
Zdroj: Pixabay.com
ZAJÍMAVOSTI VESMÍR ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Z plic by ti vyprchal všechen vzduch a ruce by ti otekly. Tělesné tekutiny by se začaly vypařovat a během několika minut bys ztratil*a vědomí.

Existuje mnoho teorií o tom, co se stane s lidským tělem, když se ocitne ve vesmíru bez skafandru. Většina našich představ vychází především z filmů, v nichž astronaut, který vyletěl z kosmické lodi bez vzduchotěsného skafandru, okamžitě zmrzne nebo exploduje v důsledku nepřirozeného tlaku. Podle společnosti Unilad je to však úplně jinak.

Doporučeno
Strávil 4200 hodin pokusem o překonání rekordu. Vše mu zkazil drobný detail Strávil 4200 hodin pokusem o překonání rekordu. Vše mu zkazil drobný detail 7. února 2024 19:17

Vědecký nadšenec a tvůrce digitálního obsahu Zack se na svém kanálu na YouTube podělil o video, které ukazuje, co by se ve skutečnosti stalo. Vyvrátil mylné představy lidí a vysvětlil, že první věc, která by se stala, je, že by člověk okamžitě ztratil veškerý kyslík v plicích, velmi rychle by mu otekly ruce a začaly by se vypařovat tělesné tekutiny.

Později také vysvětlil, že tělo ztrácí vědomí již po několika sekundách kvůli nedostatku kyslíku. Poté by se mrtvý člověk vzdaloval ve vakuu od Slunce a postupně by se z něj stala ledová koule.

Doporučeno
Česko vede. V žebříčku evropských polévek bodovalo devětkrát, nejvýš skončila „zdravotní“ klasika Česko vede. V žebříčku evropských polévek bodovalo devětkrát, nejvýš skončila „zdravotní“ klasika 8. února 2024 7:25

Vyjádřil se i specialista z NASA

Odborník NASA dr. Kris Lehnhardt pro Live Science uvedl, že při absenci tlaku by se voda v našich tělech vařila a okamžitě by se změnila z kapaliny na plyn. A to by byl vážný problém vzhledem k tomu, že voda tvoří 60 procent lidského těla. „V podstatě všechny tkáně vašeho těla, které obsahují vodu, by se začaly rozpínat. To by žádný člověk nepřežil – smrt by pravděpodobně nastala za méně než dvě minuty,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse