Čteš poslední stranu článku:
Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček?

4. Stafordšírský bulteriér

Čtvrté místo patří stafordšírskému bulteriérovi, který je kvůli útokům na děti či další psy v několika zemích zakázán. Plemeno pochází z Velké Británie, kde bývá poněkud překvapivě označováno přezdívkou „baby dog“. 

Stafordširský bulteriér
Zdroj: Wikimedia Commons / Autor: Or Logassi / volně k užití

3. Čivava 

Na třetím místě se umístila čivava, která je v českém prostředí, v porovnání s některými jinými plemeny, poněkud nováčkem. První čivava do Česka dorazila až v roce 1971. Jejím původním domovem je Mexiko, odkud pochází také název plemene. Vzhledem ke své velké oblibě se čivavy často stávají oběťmi množitelů, kteří s vidinou zisku produkují velké množství štěňat bez průkazu. 

pes, čivava
Zdroj: Public Domain Pictures/volně k užití

2. Jezevčík

Pomyslnou stříbrnou příčku obsadil jezevčík, jehož jméno je odvozeno z německého slova „Dachshund“, tedy „jezevčí pes“. Toto plemeno má největší sklon k tloustnutí, podobně jako čivava, jorkšír či retrívři. 

Jezevčík, pes
Zdroj: Unsplash/Katie Bernotsky/volně k užití

1. Německý ovčák

Absolutním vítězem ankety se stal již poněkolikáté v řadě německý ovčák, který se do českých zemí dostal na začátku minulého století. „Jedná se o plemeno dobře cvičitelné, které je v povědomí starší generace i výborným ochranářem,“ uvedla pro server iDnes.cz ČMKU Vladimíra Tichá. 

německý ovčák
Zdroj: Pixabay / Capri23auto / volně k užití
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3