Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2024 10:37
Čas čtení 1:11
Anna-Marie Hanzlíková

Hlídáš si bezpečnost při běhu? Internetem se šíří výpovědi běžeckých influencerek

Hlídáš si bezpečnost při běhu? Internetem se šíří výpovědi běžeckých influencerek
Zdroj: Pexels.com
ZDRAVÍ BĚH BEZPEČNOST FEMINISMUS OUTDOOROVÉ SPORTY
Uložit Uložené

Běhání je činnost, kterou miluje řada žen po celém světě. Běžecké influencerky teď ale upozorňují na to, že to není tak snadné. Sdílejí své obavy a tipy, jak se při osamoceném běhu chrání.

Všechno odstartovalo video populární běžecké influencerky @sarahlyoness. „Jsem žena, která ráda běhá. Samozřejmě že s sebou nosím nějaký druh zbraně, nebo alespoň umím sebeobranu pro případ, kdybych musela překonat muže,“ svěřila se v něm. „Samozřejmě že také vždycky řeknu alespoň jednomu člověku, kam jdu a jak dlouho budu pryč, aby mohl informovat policii v případě, že se nevrátím zpátky,“ pokračuje ve výčtu.

Naráží na problém, kterým ženy musí při běhání čelit. Připomněla také, že ženy neběhají jinde než po cestách, kde se vyskytuje hodně lidí, a už vůbec ne brzy ráno nebo v noci. Nenosí ani sluchátka, aby vnímaly okolí a všimly si, kdyby je někdo pronásledoval. Potřeba je měnit také trasy a časy, ve kterých běhají, aby je nikdo nemohl stalkovat.

Že se ti to zdá přehnané? Není. Laken Riley zabili při pravidelném běhání, a to za bílého dne v kampusu univerzity v Georgii. Právě její památku videa připomínají.

Riley ale není ojedinělý případ. Další běžkyně, influencerka @_nelly_london, sdílela video, v němž připomíná i další desítky případů běžkyň, které byly při svém oblíbeném sportu napadeny.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený N E L L Y L O N D O N (@_nelly_london)

I ona sdílela v narážce na zmiňované video tipy, které při běhání dodržuje. Sdílí polohu svým blízkým, nosí s sebou minimálně pepřák či jiný prostředek obrany, neběhá za tmy a nepouští si nahlas hudbu do sluchátek.

„Tohle je pro každou ženu, která přišla o život při něčem, co milovala, při čem měla být v bezpečí, ale nebyla. Nebyly na špatném místě ve špatný čas a nedělaly špatnou věc. Byly to prostě jenom ženy,“ dopsala Nelly k videu. Naráží tak také na fakt, že oběti podobných útoků bývají právě z drtivé většiny ženy a muže běžce nad podobnými věcmi ani nenapadne při svém klusu přemýšlet.

Anketa:
Dodržuješ při běhu některé z bezpečnostních opatření, jako je sdílení polohy, nošení zbraně nebo žádné běhání za tmy?
Jsem žena, jasně.
Jsem žena, nic z toho neřeším.
Jsem muž a také to řeším.
Jsem muž a nad ničím podobným nepřemýšlím.
Jsem žena, jasně.
33 %
Jsem žena, nic z toho neřeším.
31 %
Jsem muž a také to řeším.
13 %
Jsem muž a nad ničím podobným nepřemýšlím.
23 %



Domů
Sdílet
Diskuse