Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2024 10:40
Čas čtení 0:42
Barbora Fábryová TASR

ŽEBŘÍČEK: Tohle je 20 nejšťastnějších zemí světa. Česko drží „tradiční“ příčku

ŽEBŘÍČEK: Tohle je 20 nejšťastnějších zemí světa. Česko drží „tradiční“ příčku
Zdroj: Flickr/Ninara/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ČESKO SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Finsko je nejšťastnější zemí světa již sedmým rokem v řadě.

Finsko se sedmým rokem po sobě stalo zemí s nejšťastnějším obyvatelstvem na světě. Česko v měření obsadilo 18. příčku. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnila nezisková organizace přidružená k OSN.

Česko tak zůstalo na stejné příčce jako v roce 2023, kdy bylo také osmnácté. Tuto příčku jsme zaznamenali také v letech 2022 a 2021.

Doporučeno
Tohle jsou nejlépe placení zpěváci a zpěvačky současnosti. Taylor Swift překvapivě není první Tohle jsou nejlépe placení zpěváci a zpěvačky současnosti. Taylor Swift překvapivě není první 19. března 2024 15:02

V první desítce jsou všechny severské země. Dánsko, Island a Švédsko se umístily na druhém až čtvrtém místě, Norsko je na sedmém místě. Mezi pěti zeměmi s nejšťastnějším obyvatelstvem na světě je také Izrael. Na opačném, nejméně šťastném konci žebříčku 143 zemí se opět umístily Afghánistán a Libanon. Celý žebříček najdeš tady.

Zpráva hodnotí spokojenost obyvatelstva na základě jeho vlastního vnímání faktorů, které ovlivňují jeho život. Mezi kritéria patří průměrná délka života, hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele, sociální podpora, korupce, postoje společnosti a svoboda v životních rozhodnutích. Letošní zpráva analyzovala období mezi lety 2021 a 2023.

Žebříček 20 nejšťastnějších zemí:

  1. Finsko
  2. Dánsko
  3. Island
  4. Švédsko
  5. Izrael
  6. Nizozemsko
  7. Norsko
  8. Lucembursko
  9. Švýcarsko
  10. Austrálie
  11. Nový Zéland
  12. Kostarika
  13. Kuvajt
  14. Rakousko
  15. Kanada
  16. Belgie
  17. Irsko
  18. Česko
  19. Litva
  20. Spojené království
Domů
Sdílet
Diskuse