Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2024 17:40
Čas čtení 1:06
Anna-Marie Hanzlíková

V Japonsku mají lidé stále méně sexu, týká se to poloviny manželství. Země ale není jediná

V Japonsku mají lidé stále méně sexu, týká se to poloviny manželství. Země ale není jediná
Zdroj: Unsplash.com/volně k užití
ZDRAVÍ JAPONSKO SEX SEXUALITA
Uložit Uložené

Nejnovější výzkum z Japonska ukázal, že téměř polovina japonských manželství nemá sex. Číslo rok od roku roste. Méně sexu ale mají i lidé v jiných západních zemích. Čím to je?

Japonci a Japonky jsou známi mimo jiné proto, že trpí samotou a v zemi mají nízkou porodnost. Nejnovější výzkum Japan Family Planning Association také ukázal, že téměř polovina manželství je tzv. sexless (tedy nemá sex).

Doporučeno
Tohle jsou nejhůře hodnocené české seriály všech dob. Který je v první pětici? Tohle jsou nejhůře hodnocené české seriály všech dob. Který je v první pětici? 21. března 2024 7:45

Ve výzkumu téměř polovina lidí uvedla, že neměla žádný sexuální kontakt více než jeden měsíc. Že by chyba měření? Ale kdeže, tento trend se dá v Japonsku pozorovat dlouhodobě. Už v roce 2004 to bylo 31,9 procenta a číslo se každoročně zvětšovalo.

A co v Japonsku udávali jako důvody? Muži nejčastěji odpovídali, že jejich partnerky nereagovaly na jejich sexuální návrhy, měly problémy po porodu a že se páry příliš hádaly. Právě partnerské rozepře ženy uváděly nejvíc, hned potom pak únavu z práce (Japonsko je také známé svou tvrdou pracovní kulturou, pozn. red.) a zmíněné poporodní a postnatální potíže.

O sex by přitom mělo zájem osmdesát procent mužů, naopak ženy ve čtyřiceti procentech uvedly, že zájem vůbec nemají.

Co nás také zaujalo, je, že průměrný věk pro ztrátu věnečku v zemi vycházejícího slunce je 18,9 roku. Ale pozor, 41,4 procenta mužů a 36,6 procenta žen, kteří nejsou v manželství a je jim mezi osmnácti a čtyřiatřiceti lety, jsou stále panicové*panny.

Pokud tě fenomén zaujal, doporučujeme tenhle starší dokument od BBC.

Doporučeno
Začalo to potápěčským výletem, pár potom už nikdy nikdo neviděl. O smutném příběhu vznikl i film Začalo to potápěčským výletem, pár potom už nikdy nikdo neviděl. O smutném příběhu vznikl i film 20. března 2024 18:58

Japonci a Japonky v tom ale nejsou sami. Mnohem méně sexu než dříve mají také v Americe nebo Británii. To glosovali v The Guardian, který na výzkum upozornil: „Co je s námi všemi špatně? Ou, to nevím, psychologický šok po globální pandemii, nárůst izolovaného žití zprostředkovaného skrz obrazovky, klesající čistý příjem a švédský stůl existenciálních hrozeb, kterým čelí planeta Země?“ píší v deníku o možných příčinách, které odpovídají i některým odpovědím z japonských výzkumů.

Domů
Sdílet
Diskuse