Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
31. března 2024 9:30
Čas čtení 1:08
Radka Klučárová

Na Harvardu byla kniha vázaná v lidské kůži. Kůže byla bez souhlasu stažena z mrtvé ženy

Na Harvardu byla kniha vázaná v lidské kůži. Kůže byla bez souhlasu stažena z mrtvé ženy
Zdroj: Harvard University/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Obálku knihy vytvořil Ludovic Bouland, student medicíny, který údajně v nemocnici, kde v té době pracoval, bez souhlasu stáhl kůži z mrtvé ženy.

Americká Harvardova univerzita vyřadila ze své knihovny knihu Des destinées de l'âme (O osudech duše) vázanou v lidské kůži. Obal knihy z roku 1880 odstranila a přezkoumala. O tom, jak s lidskými ostatky naloží, rozhodne po konzultaci s úřady v USA a ve Francii. Do knihy mohl donedávna nahlédnout každý, kdo o to požádal.

Stáhl kůži z mrtvé ženy bez souhlasu

Autorem publikace je francouzský spisovatel Arsène Houssaye. Obálku vytvořil Ludovic Bouland, student medicíny, který údajně v nemocnici, kde v té době pracoval, bez souhlasu stáhl kůži z mrtvé ženy.

Bouland připojil také poznámku popisující proces zpracování kůže. „Kniha o lidské duši si zaslouží lidský přebal,“ píše v knize. Autor přebalu dostal knihu přímo od jejího autora a univerzitní knihovna má knihu ve svých sbírkách od roku 1934, kdy ji daroval americký diplomat John Stetson.

„Harvardská knihovna a Výbor pro navracení sbírek Harvardského muzea dospěly k závěru, že lidské ostatky použité při vazbě knihy již nepatří do sbírek Harvardské knihovny vzhledem k eticky zatížené povaze původu knihy a její následné historii,“ napsala knihovna ve svém prohlášení a zároveň se omluvila za předchozí přešlapy.

Doporučeno
Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout Nová Billie Eilish i Kanye. Těchto 5 zahraničních alb by ti v květnu nemělo uniknout 30. dubna 2024 14:30

„Na základě tohoto přezkoumání dospěla Harvardská knihovna a Výbor pro restituci sbírek Harvardského muzea k závěru, že vzhledem k eticky citlivé povaze původu a historie knihy lidské ostatky použité při vazbě Houssayho knihy již nepatří do sbírek Harvardské knihovny,“ uvedla univerzita. Kniha bude do fondu knihovny navrácena po odstranění obalu.

Domů
Sdílet
Diskuse