Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. dubna 2024 14:10
Čas čtení 1:12
Anna-Marie Hanzlíková

Máš na ledničce magnetky z cest? Dobře děláš, říká výzkum

Máš na ledničce magnetky z cest? Dobře děláš, říká výzkum
Zdroj: Flickr/3dpete/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ DOMÁCNOST DUŠEVNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Magnetky jsou podle nového výzkumu efektivním způsobem, jak si vybavit vzpomínky z dovolené. A to ty šťastné, ale i ty méně veselé.

Výzkumný tým v liverpoolském Annals of Tourism Research si položil otázku, jakou roli hrají při vybavování si vzpomínek magnetky. Ty máme většinou na ledničce a do kontaktu s nimi tak přijdeme každý den.

Doporučeno
Myslí to vážně? Tvůrci The Last of Us chtějí nahradit Joela postavou ze Živých mrtvých (Apríl) Myslí to vážně? Tvůrci The Last of Us chtějí nahradit Joela postavou ze Živých mrtvých (Apríl) 1. dubna 2024 9:01

Do studie se zapojilo devatenáct respondentů a respondentek, z nichž každý měl nejméně dvacet magnetek, většinou umístěných na lednici. Ve výzkumu s nimi vedli hloubkové rozhovory.

Výzkum ukázal, že magnetky pomáhají uchovat vzpomínky a dokáží vyprovokovat emocionální reakci. A je už jedno, jestli na šťastnou, nebo ne úplně vydařenou dovolenou. 

„Bylo zajímavé, že magnetky mohou sloužit jako prostředek zapomenutí na věci, které ve vašem životě byly špatné, a můžete díky nim reflektovat, jak se věci zlepšují,“ řekl jeden z autorů výzkumu, doktor John Byrom.

„Bylo zřejmé, že když lidé mluvili o tom, co pro ně jejich magnetky znamenají, dokázali velmi snadno vytvářet vzpomínky a odpovědi na velmi konkrétní události nebo lidi, včetně docela dojemných příkladů dovolených, které prožili s lidmi, kteří zemřeli, nebo s dětmi, které vyrostly a odstěhovaly se,“ upřesnil Byrom.

Jedna z účastnic má doma magnetku ze Španělska jako vzpomínku na dovolenou, na kterou vůbec nechtěla jet, a zároveň jako připomínku toho, jak to v jednom období jejího života bylo hrozné.

Doporučeno
Netflix ovládla seriálová adaptace oblíbené dětské knížky Netflix ovládla seriálová adaptace oblíbené dětské knížky 1. dubna 2024 10:40

Magnetky dokonce na někoho fungují lépe než například fotky. „Když někam jedete, tak samozřejmě pořídíte denně padesát až sto fotek. Já už mám tendenci nefotit nic. Na konci si prostě koupím magnet,“ vysvětlil jeden z respondentů.

„Když doma narazíme na nějaký suvenýr, může působit jako záchytný bod v našem systému autobiografické paměti, který kombinuje epizodické vzpomínky z našeho života s osobními a obecnými znalostmi o světě,“ shrnuje trefně The Guardian, který na studii upozornil.

Anketa:
Máš doma magnetky z dovolených?
Jasně, plnou lednici.
Ne, vozím si jiné suvenýry.
Jasně, plnou lednici.
93 %
Ne, vozím si jiné suvenýry.
7 %
Domů
Sdílet
Diskuse