Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. dubna 2024 11:19
Čas čtení 1:10
Anna-Marie Hanzlíková

Příroda má svůj účet umělce na Spotify. Výtěžek z přehrání poputuje na její ochranu

Příroda má svůj účet umělce na Spotify. Výtěžek z přehrání poputuje na její ochranu
Zdroj: Unsplash/Oziel Gómez
ZAJÍMAVOSTI ELEKTRONICKÁ HUDBA HUDBA KLIMATICKÁ ZMĚNA OCHRANA ZVÍŘAT SPOTIFY
Uložit Uložené

Pokud umělci a umělkyně použili ve své nahrávce zvuky přírody, mohou ji na Spotify přidat na feat. Příroda má na platformě svůj vlastní profil. Výtěžek z přehrání onoho profilu pak poputuje ochranářské organizaci.

Profil přírody najdeš jednoduše pod názvem NATURE. Pokud tak k práci nebo učení rád*a posloucháš zvuky lesa nebo deště (což mimochodem doporučujeme), nově tak vlastně přispíváš i na dobročinné účely. Využití zvuku přírody ale není v hudbě ničím novým, používali ho už Pink Floyd nebo Beatles.

Výtěžek má podle informací serveru Euronews poputovat na organizaci Muzea Spojených národů (Museum for the United Nations UN Live), které se zasazuje o podporu biodiverzity a ochranářské projekty.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

„Populární kultura jako hudba má sílu zapojit miliony a miliony lidí a podnítit pozitivní změnu na globální úrovni a dostat nás všechny na cestu větší udržitelnosti,“ řekla pro zmíněný server Katja Iversen, výkonná ředitelka Muzea OSN.

„Ve světě, kde empatie klesá a mnoho lidí má často pocit, že na jejich činech téměř nezáleží, se Sounds Right a UN Live setkává s lidmi tam, kde už jsou – na obrazovkách a ve sluchátkách –, a to prostřednictvím příběhů a formátů, s nimiž se mohou ztotožnit, a činů, které jsou pro ně důležité,“ dodala. To, že se příroda využívá tímto způsobem jako umění, označila za „gamechanger“.

Do iniciativy se zapojili i známí umělci a umělkyně. Třeba Brian Eno zremixoval skladbu Davida Bowieho tak, že použil zvuky hyen, divokých prasat a havranů. Ellie Goulding zase vytvořila remix své skladby Brightest Blue za využití zvuků kolumbijských deštných pralesů, které svými slovy považuje za jedno z nejkrásnějších a na biodiverzitu nejbohatších prostředí na naší úžasné planetě.

OSN doufá, že se jí podaří touto cestou vydělat na čtyřicet milionů dolarů (z celkových výdělků jí má připadnout 70 %), na které bude dohlížet nezávislá skupina odborníků na ochranu přírody, obhájců práv, včetně domorodého obyvatelstva, a ochránců přírody ze zemí globálního Jihu. Jejich cílem je pak ochrana lesů na Madagaskaru a snaha zabránit hlubinné těžbě.

Umělce NATURE ti přímo ze Spotify přikládáme níže.

Domů
Sdílet
Diskuse