Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2024 v 15:58
Čas čtení 1:07
Anna-Marie Hanzlíková

Miluješ čokoládu? Vědci přišli se závratným objevem, vyvinuli její zdravější verzi

Miluješ čokoládu? Vědci přišli se závratným objevem, vyvinuli její zdravější verzi
Zdroj: Unsplash/Charisse Kenion/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE ŠVÝCARSKO UDRŽITELNOST VĚDA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Kdo by neměl rád čokoládu. Její konzumaci si ale často vyčítáme, protože ta s velkým množstvím cukru není zrovna zdravá. Ti, kteří myslí na planetu, se možná sebemrskají i za její environmentální zátěž.

S řešením přišli výzkumníci a výzkumnice ve Švýcarsku. Cukr ve své verzi nahrazují odpadní rostlinnou hmotou. Využili totiž nejenom kakaový bob, ale čokoládu osladili jeho rozemletou dužinou a slupkou, která by jinak přišla nazmar. Díky tomu je tak výsledek lepší nejenom výživově, ale hlavně se na něj spotřebuje méně půdy a vody.

„Kakaový plod je v podstatě dýně a my nyní používáme pouze semena,“ řekl pro Guardian, který na studii upozornil, její hlavní autor Kim Mishra. „Ale v tom ovoci je spousta dalších úžasných věcí,“ upozorňuje vědec z Curychu.

Gel, který se svým týmem vyvinul, lze do čokolády přidávat namísto tradičně využívaného cukru v prášku. Upozorňuje také, že technologie by znamenala nový příjem pro zemědělce.

Doporučeno
Český ovocný likér zabodoval v prestižní soutěži, patří mezi nejlepší na světě Český ovocný likér zabodoval v prestižní soutěži, patří mezi nejlepší na světě 30. května 2024 v 13:21

Studie zjistila, že v laboratoři se při nové metodě spotřebovalo o 6 % méně půdy a vody, ale o 12 % se zvýšily emise z ohřevu planety, protože vyžadovala další krok sušení, který spotřeboval velké množství energie, píše britský deník. Podle jeho informací se ale rozšířením procesu, sušením buničiny na slunci nebo pomocí solárních panelů emise skleníkových plynů zase sníží.

To není vůbec nepodstatné, protože čokoláda patří mezi potraviny s největší environmentální zátěží. Množstvím skleníkových plynů potřebných k výrobě se tak v klidu může srovnávat třeba s některými druhy masa. 

Nová technologie ale trpí nedostatky. Postrádá sladkou jemnost, které se běžně dosahuje právě přidáním klasického cukru. Chuťově ji autoři přirovnávají spíše k hořké čokoládě. „Při výrobě této čokolády jde především o rovnováhu – pokud přidáte příliš mnoho sladicího gelu, vaše čokoláda je nezpracovatelná; pokud ho přidáte málo, vaše čokoláda není dostatečně sladká. Sladkost se v ústech uvolňuje o něco pomaleji, než když jíte tradiční hořkou čokoládu – a máte více těch ovocných tónů a kyselosti vycházející ze šťávy,“ uvádí jeden z nich.

Domů
Sdílet
Diskuse