Přečti si o světovém úspěchu moravských řemeslných ovocných likérů na San Francisco World Spirits Competition 2024.
Přírodní řemeslné ovocné likéry Ratafia Almond Spirit vyráběné rodinnou firmou manželů Kleinerových z moravského Žešova u Prostějova zabodovaly v jedné z nejuznávanějších mezinárodních soutěží hodnotících lihoviny – San Francisco World Spirits Competition (SFWSC).
![ŽEBŘÍČEK: Tyhle české herce mají lidé úplně nejradši, první místo nepřekvapí](https://refstatic.sk/article/ZEBRICEK-Tyhle-ceske-herce-maji-lide-uplne-nejradsi-prvni-misto-neprekvapi~19cf704f9d74d95126f7.jpg?is=150x200c&ic=46x0x210x281&s=6759ae91f0c0096e1c8eea6a8718cb7efb49ecc5aeadc8fe802d24e698c276bf)
Višňovomandlový likér Višnička letos obhájil ocenění Double Gold a 97bodové skóre a upevnil si místo mezi nejlepšími ovocnými likéry na světě. Získal i nominaci mezi pět 5 nejlepších vítězů ocenění Double Gold, nominováno bylo 5 500 vzorků lihovin přihlášených z celého světa. O držitelích ceny Best of Awards se rozhodne v říjnu.
„Soutěž SFWSC je považována za nejvýznamnější a nejvlivnější soutěž destilátů na světě.
Získání prestižní dvojité zlaté medaile je něco, o co usilují značky a výrobci po celém světě a co hrdě propagují. Nám se to s naší ratafií Višnička podařilo již druhým rokem po sobě,
z čehož máme pochopitelně obrovskou radost (...). Jsme nesmírně hrdí na to, že se nám podařilo vytvořit prvotřídní produkt, který získává uznání na světové scéně,“ říká Jan Kleiner.
![višnička, likér](https://refstatic.sk/article/c3df7ef396b828581820.jpg?is=1200x2000&s=b384555e1ad0b231b51f7ad39ffbaaaa42bec0f8af6729844fbcfeafddac92ec)
Ovocné likéry vznikají v malém rodinném lihovaru rodiny Kleinerů v moravském Prostějově
(Žešov). Kleinerovi pochází ze střední Moravy a výrobě řemeslných nápojů se věnují už více
než 25 let, jejich firma stála mimo jiné např. za vznikem a úspěchem Mandlovice z
Hustopečí. Nyní si plní svůj vlastní sen vyrábět likéry na kvalitativně nejvyšší možné úrovni,
bez jakýchkoliv náhražek aromat či jiných syntetických složek a přísad.
Ratafia je přírodní ovocný likér, který se tradičně vyrábí macerací nebo infuzí z ovocné
šťávy a silného alkoholu a výsledkem je alkoholický nápoj s 18 až 33 procenty stupně
alkoholu. Může být sladká, hořká nebo kořeněná, v závislosti na použitých přísadách a receptuře. Je oblíbená zejména ve Středomoří, především ve Francii, Itálii a Španělsku, kde má dlouhou historii a je často spojována s tradičními postupy domácí výroby.
![Višnička](https://refstatic.sk/article/ef917cb142659463b020.jpg?is=1200x2000&s=6a5f72bc7ea83990f852124ab3fbe5c19085c43850a95b2da8f670f35033e4b4)