Přečti si o světovém úspěchu moravských řemeslných ovocných likérů na San Francisco World Spirits Competition 2024.
Přírodní řemeslné ovocné likéry Ratafia Almond Spirit vyráběné rodinnou firmou manželů Kleinerových z moravského Žešova u Prostějova zabodovaly v jedné z nejuznávanějších mezinárodních soutěží hodnotících lihoviny – San Francisco World Spirits Competition (SFWSC).
Višňovomandlový likér Višnička letos obhájil ocenění Double Gold a 97bodové skóre a upevnil si místo mezi nejlepšími ovocnými likéry na světě. Získal i nominaci mezi pět 5 nejlepších vítězů ocenění Double Gold, nominováno bylo 5 500 vzorků lihovin přihlášených z celého světa. O držitelích ceny Best of Awards se rozhodne v říjnu.
„Soutěž SFWSC je považována za nejvýznamnější a nejvlivnější soutěž destilátů na světě.
Získání prestižní dvojité zlaté medaile je něco, o co usilují značky a výrobci po celém světě a co hrdě propagují. Nám se to s naší ratafií Višnička podařilo již druhým rokem po sobě,
z čehož máme pochopitelně obrovskou radost (...). Jsme nesmírně hrdí na to, že se nám podařilo vytvořit prvotřídní produkt, který získává uznání na světové scéně,“ říká Jan Kleiner.
Ovocné likéry vznikají v malém rodinném lihovaru rodiny Kleinerů v moravském Prostějově
(Žešov). Kleinerovi pochází ze střední Moravy a výrobě řemeslných nápojů se věnují už více
než 25 let, jejich firma stála mimo jiné např. za vznikem a úspěchem Mandlovice z
Hustopečí. Nyní si plní svůj vlastní sen vyrábět likéry na kvalitativně nejvyšší možné úrovni,
bez jakýchkoliv náhražek aromat či jiných syntetických složek a přísad.
Ratafia je přírodní ovocný likér, který se tradičně vyrábí macerací nebo infuzí z ovocné
šťávy a silného alkoholu a výsledkem je alkoholický nápoj s 18 až 33 procenty stupně
alkoholu. Může být sladká, hořká nebo kořeněná, v závislosti na použitých přísadách a receptuře. Je oblíbená zejména ve Středomoří, především ve Francii, Itálii a Španělsku, kde má dlouhou historii a je často spojována s tradičními postupy domácí výroby.