Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
13. června 2024 v 13:28
Čas čtení 1:16
Veronika Ábelová

Těmhle třem frázím se při rozchodu rozhodně vyhni, radí psycholožka

Těmhle třem frázím se při rozchodu rozhodně vyhni, radí psycholožka
Zdroj: Pexels/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI O VZTAZÍCH A LÁSCE VZTAHY
Uložit Uložené

Rozchod s milovanou osobou je náročný a rozhodně by neměl skončit krutým způsobem. Přinášíme ti fráze, které je lepší si nechat pro sebe a nepřilévat tak olej do ohně.

Při rozchodu určitě hraje roli empatie, upřímnost a také přímočarost. Podle psycholožky Lisy Marie Bobby to může být zvlášť obtížné pro ty, kteří se vyhýbají konfliktům. Místo aby byli upřímní ohledně toho, proč chtějí vztah ukončit, raději vymýšlí ten nejméně znepokojující důvod. I když je to s cílem partnerovi nebo partnerce co nejméně ublížit, může to pro ně být frustrující, nebo dokonce urážlivé.

Doporučeno
Na Netflix míří český seriál o drogách. Vyvolal rozporuplné reakce Na Netflix míří český seriál o drogách. Vyvolal rozporuplné reakce 10. června 2024 v 13:03

„Výrazem opravdové lásky a péče je autentický rozhovor o tom, co se ve vás děje a dovedlo vás k tomuto závěru,“ řekla psycholožka. Tady jsou tři fráze, kterým by ses při rozchodu měl*a vyhnout.

Nejsem teď připraven*a na vztah

V tomto případě psycholožka radí vyhnout se všem výmluvám, které zakrývají pravý důvod rozchodu. „Všechno jsou to blbosti,“ uvedla Bobby. „Tyto důvody nedávají žádný smysl a člověk na druhé straně bude mít spoustu otázek,“ dodala. To zahrnuje také fráze jako „nejsem teď v životní fázi, kdy bych mohl*a být ve vztahu“ nebo „nejsem teď schopný*schopná být ve vztahu“.

Doufám, že budeme pořád přátelé

Podle expertky na vztahy a komunikace Rachel DeAlto, která pracuje pro Tinder, je součástí rozchodu i překročení hranic. Slibování nebo pouhé naznačování přátelství ale může celou situaci ztížit. „Pokus o přechod přímo do přátelství může být nereálný a potencionálně i škodlivý,“ uvádí expertka.

Doporučeno
Bojíš se odmítnutí? Vymýšlíš hrůzné scénáře? Neustále potřebuješ slyšet, že je vše OK? Možná za to může tvé dětství Bojíš se odmítnutí? Vymýšlíš hrůzné scénáře? Neustále potřebuješ slyšet, že je vše OK? Možná za to může tvé dětství 9. června 2024 v 9:30

Zasloužíš si někoho lepšího

Během rozchodu bys měl*a druhému poskytnout důvody, které tě k tomu vedly. Ty partnerce nebo partnerovi pomohou lépe pochopit, proč ses pro rozchod rozhodl*a. Když použiješ tuto frázi, nevypoví to nic o tvých pocitech a myšlenkách.

„Může to působit neupřímně, povýšeně a jako způsob, kterým přesunete odpovědnost za rozchod,“ říká DeAlto. „Také to neposkytuje žádný upřímný a jasný důvod k ukončení vztahu,“ dodala. Psycholožka Bobby uvádí, že takové výmluvy okrádají druhého o šanci se o sobě něco dozvědět.

Doporučeno
Používáš tyhle věty? Podle psycholožky nejčastěji ničí partnerský vztah Používáš tyhle věty? Podle psycholožky nejčastěji ničí partnerský vztah 21. února 2024 v 12:35

Být při rozchodu upřímný je zásadní. Mysli na to, že ti druhý člověk nevidí do hlavy, a proto je důležité mu všechno vysvětlit. Na tyto fráze si tedy raději dej pozor.

Domů
Sdílet
Diskuse