Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
23. července 2024 v 16:16
Čas čtení 1:37
Veronika Ábelová

Co si obléct do letních veder? Přinášíme praktické tipy

Co si obléct do letních veder? Přinášíme praktické tipy
Zdroj: Unsplash/Becca McHaffie/volně k užití
MÓDA FASHION TIPY LÉTO
Uložit Uložené

Vlna veder stále pokračuje a občas je náročné v nich fungovat. Jestli řešíš, co si vzít na sebe, aby ti nebylo vedro a zároveň ti bylo v oblečení pohodlně, máme pro tebe několik tipů.

Zvolit v létě správné oblečení je důležité, ať už proto, že můžeš předejít zdravotním komplikacím, nebo se cítit zkrátka komfortně. V těchto vedrech hraje roli také pocení, S tím souvisí i maskování potu, aby člověk nevypadal tak, že vzal oblečení rovnou z pračky. Důležité je také zvolit pohodlné a vzdušné kousky, které ti zajistí komfort. Co si tedy v létě obléknout?

Dej přednost přírodním materiálům

Přírodní materiály jako bavlna a len odvádí teplo a vlhkost od těla, proto zvol oblečení z těchto látek. „Většina lidí má ráda něco volnějšího a prodyšného,“ říká stylistka Sofie Strauss. Len je navíc nejlepší volbou pro tato vedra. Je prodyšný, lehký a absorbuje vlhkost. Oproti tomu bavlna je savá, prodyšná a dobře se udržuje. Má ale své nevýhody. „Může absorbovat vlhkost a ztěžkne, pokud se hodně potíte," říká doktor Saetbyul Park, odborný asistent oděvního a textilního designu na Michiganské státní univerzitě.

Doporučeno
Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? 21. července 2024 v 8:00

Mezi přírodní látky se řadí i hedvábí, kterému je ale lepší se vyhnout. Pokud budeš mít většinu těla pokrytou tímto materiálem, může ti být horko. Hedvábí totiž teplo izoluje.

oblečení
Zdroj: Pinterest/ siya saadi

Jaké barvy zvolit?

Určitě jsi slyšel*a, že v létě je lepší zvolit světlejší barvy. Tmavší barvy totiž přitahují více tepla a slunečních paprsků. Zajímavostí ale je, že například černé tričko chrání tvoji pokožku před škodlivějšími slunečními paprsky než světlé barvy.

Doporučeno
VIDEO: Jake Paul knockoutoval další legendu UFC. Teď chce zbít přemožitele Jiřího Procházky VIDEO: Jake Paul knockoutoval další legendu UFC. Teď chce zbít přemožitele Jiřího Procházky 21. července 2024 v 9:58

Pokud jde však o zamaskování potu, je dobré zvolit tmavší barvy, na kterých pot téměř není vidět. Ideální je zvolit tmavě modrou nebo zelenou. Největším nepřítelem je však šedá, která má v sobě černé podtóny, a proto je pot ještě výraznější.

oblečení
Zdroj: Etsy/ propagační materiál

Vyhni se syntetickým materiálům

Polyester, akryl nebo nylon sice odvádí vlhkost a absorbují pot, ale jsou méně pohodlné. Jsou totiž málo prodyšné a pevnější, což v horku není ideální. Mohou zabránit schopnosti těla regulovat svou teplotu a tím se tvoří vyrážky. Důvodem, proč se vyhnout polyesteru, je i zápach. Přitahuje totiž bakterie, které ho způsobují. 

oblečení
Zdroj: Rawpixel/volně k užití
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse