Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2024 v 16:27
Čas čtení 0:45
Anna-Marie Hanzlíková

Charita rozdávala bonbóny. Obsahovaly metamfetamin

Charita rozdávala bonbóny. Obsahovaly metamfetamin
Zdroj: Unsplash/Customerbox
ZAJÍMAVOSTI DROGY NOVÝ ZÉLAND ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Charitativní organizaci proti chudobě na Novém Zélandu kdosi daroval bonbóny. Ta je nevědomky v rámci potravinové pomoci rozdala až čtyřem stovkám potřebných. Obsahovaly přitom až smrtelnou dávku metamfetaminu.

Informovala o tom například BBC. Bonbóny byly k nerozeznání od těch značky Rinda, které jsou na Zélandě běžně dostupné v supermarketu. 

Jenže tyhle byly speciální. Každý jeden z nich obsahoval asi tři gramy metamfetaminu. „Běžná dávka k požití se pohybuje mezi 10 - 25 mg, takže tato kontaminovaná sladkost obsahovala až 300 dávek,“ uvedla šéfka Novozelándské drogové organizace Sarah Helm. Podle ní takové množství může mít za následek i smrt.

Doporučeno
Kvíz: Drogy a rizika. Vyznáš se v zakázaných látkách? Kvíz: Drogy a rizika. Vyznáš se v zakázaných látkách? 11. června 2023 v 8:30
Doporučeno
Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví 17. července 2024 v 13:00
Doporučeno
Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů 2. dubna 2024 v 13:00

Nezisková organizace se věnuje mimo jiné distribuci potravinových balíčků. Ty, kteří v něm našli i ony žluté bonbóny, byli hned zkontaktováni. Hrozí jim v lepším případě příznaky jako bolest na hrudi, zrychlený tep, křeče, hypertermie, delirium a ztráta vědomí.

Podle informací Guardianu jich bylo na čtyři sta. To muselo anonymního dárce přijít pořádně draho. Hodnota, za kterou by se jeden takový bonbon prodal na ulici, odhadli odborníci na 608 dolarů, tedy skoro čtrnáct tisíc korun.

Navíc je poslal v přestrojení za zmiňované klasické bonbony, protože organizace přijímá dary právě jen jako komerčně dostupné potraviny, funguje jako klasická potravinová banka. 

Není ani jasné, kde se takové množství drogy na ostrovech mohlo vzít. Do vyšetřování se tak pustí i Interpol.

Domů
Sdílet
Diskuse