Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2016 17:42
Čas čtení 0:00
Matěj Toman

Český tým pilota Petra Kopfsteina se probojoval do elitní skupiny nejrychlejšího motorsportu světa

SPORT
Uložit Uložené

Mimořádný úspěch našince Petra Kopfsteina obarví Red Bull Air Race českými barvami.

Letecká formule 1 Red Bull Air Race dostává v letošní sezoně pro české fanoušky atraktivní náboj. Do elitní skupiny Master Class, nejrychlejšího motorsportu světa, vstupuje nový český tým Petra Kopfsteina. „Chceme se co nejrychleji rozkoukat, stabilizovat fungování teamu a co nejdříve začít trápit zkušené borce v závodním poli. Není to úkol jednoduchý, ale dáme do toho jako team všechno. Stroj máme perfektní a na zbytku intenzivně pracujeme již téměř tři měsíce,“ říká Petr Kopfstein.

První závod aktuálního ročníku mistrovství světa se uskuteční už 11. a 12. března v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech.

Český tým pilota Petra Kopfsteina se probojoval do elitní skupiny nejrychlejšího motorsportu světa

Sedmatřicetiletý pilot, mistr republiky v letecké akrobacii a mnohonásobný reprezentant České republiky do Master Class Red Bull Air Race postupuje po dvou letech v „přípravce“ Challanger Cup, který v roce 2014 vyhrál, a loni skončil mezi čtyřmi nejlepšími.

Do Master Class vstupuje Petr s novým, ale zkušeným týmem − Andreasem Kaufmannem v roli technika závodního letounu Edge 540 V3 a týmovým koordinátorem Martinem Nepovimem, který má dlouholeté zkušenosti ze světoznámého Flying Bulls Acrobatic Team. Oba muži dříve spolupracovali s jedním z nejznámějších pilotů, kteří kdy létali světový šampionát, Peterem Besenyeiem, jenž po posledním závodě loňské sezony odešel do důchodu.

I když se Petr nebojí žádné výzvy, jakmile usedne do kokpitu letadla, nechává odvahu za zády a řídí se čistým rozumem. „Red Bull Air Race není pro lidi, kteří se chtějí předvádět,” říká. „Nepatřím mezi horkokrevné piloty, kteří po neúspěchu hodí helmou o zem. Spíš se jdu podívat na čísla z telemetrie, abych zjistil, co jsem udělal špatně,” říká držitel vysokoškolských titulů v ekonomii a matematice, která je dodnes jeho velkým koníčkem. Jeho filosofie zní netlačit na pilu s rychlostí, ale snažit se létat co nejčistěji, nejplynuleji, nejinteligentněji, a když se všechno podaří, přináší to i rychlé časy.

Český tým pilota Petra Kopfsteina se probojoval do elitní skupiny nejrychlejšího motorsportu světa

Kromě létání mezi pylony je Petrovou vášní sport v mnoha podobách. Má za sebou kariéru sjezdaře na horských kolech, na snowboardu zdolává lavinové svahy, vášnivě rád se potápí, chodí po vysokých horách, běhá dlouhé tratě. Ale ze všeho nejraději pochopitelně tráví svůj čas ve vzduchu. Kromě akrobatických letadel pilotuje i helikoptéry a trénuje volné létání ve větrném tunelu sky dive arény.

K české letecké reprezentaci se Petr Kopfstein připojil v roce 2007 a hned se stal jedním z největších talentů v zemi, když vyhrál mistrovství České republiky rovnou ve čtyřech kategoriích, včetně Unlimited. V té se umístil na stupních vítězů i na soutěžích v Německu a Maďarsku. Doposud má nalétáno více než tisíc letových hodin ve více než třiceti různých typech letadel.

Kalendář Red Bull Air Race 2016:

11.-12. 3. Abú Zabí, SAE

23.-24. 4. Spielberg, Rakousko

16.-17. 7. Budapešť, Maďarsko

13.-14. 8. Ascot, Velká Británie

3.-4. 9. Lausitzring, Německo

1.-2. 10. Indianapolis, USA

15.-16. 10. Las Vegas, USA

Domů
Sdílet
Diskuse