Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. června 2016 22:09
Čas čtení 0:00
Klára Tomková

Oblíbený YouTuber Stejk: YouTube mě živí už více než rok a neměnil bych (Rozhovor)

REFRESHER YOUTUBE
Uložit Uložené

Vyzpovídali jsme tvůrce komediálních vlogů Stejka, pro kterého je YouTube životní styl.

Stejk patří mezi nepopulárnější YouTubery na české scéně. Objevil se i v našem seznamu 10ti nejsledovanějších tvůrců na československém YouTube. A tak jsme ho pro vás vyzpovídali. Dozvěděli jsme se, jak probíhala jeho cesta za úspěšným YouTube kanálem, který má dnes celých 460 093 odběratelů. Pokud tě zajímá, jak vůbec začal točit videa, jak dlouho trvá sestříhání vlogu nebo třeba kolik lidí se v dnešní době v Čechách YouTubem živí, tak čti dále. 

Ahoj, na začátek tě poprosím, aby ses našim čtenářům představil a shrnul, co děláš?

Ahoj, moje jméno je Kuba a na internetu vystupuji pod přezdívkou Stejk. Je mi 24 a bydlím v Pardubicích. Natáčím videa ze života, občas z různých akcí, výzvy s kamarády a různé zajímavosti ze světa.

Co pro tebe YouTube znamená?

Znamená to pro mě zábavu a v současné chvíli i živobytí.

Jak tě vůbec napadlo začít točit videa?

Nudil jsem se sám doma a nenapadlo mě nic jiného než zapnout web kameru a něco spáchat. Když se vrátila rodina, chtěla to vidět a jelikož se jim to líbilo, tak jsem to musel rozposílat po příbuzných. Hodil jsem to na YouTube a poslal odkaz. Bohužel to našli i spolužáci. Po pozitivních ohlasech jsem to začal dělat pravidelně.

Jak jsi ze začátku propagoval svůj kanál a jak je to teď?

Na začátku jsem v tomto byl aktivní. Kontaktoval jsem různé FB stránky, někteří odpověděli, někteří ne. Napsal jsem i různým youtuberům a někteří se mnou udělali společné video. Pak to nějak začlo lítat samo.

Na YouTube máš přes 450 tisíc odběratelů, to je opravdu parádní číslo, čím myslíš, že sis je získal?

Nemám nejmenší tušení. Možná to je takovým kamarádským přístupem ve videích. Lidi si na mém kanále vždycky najdou něco, co je baví. Někdo zajímavosti, někdo výzvy.

Například video jak youtuběři na Yoututbering Day vypráví vtipy, pobavilo dost lidí.

Co jsi vystudoval/studuješ a jaké máš plány do budoucna, ovlivňuje je tvůj YouTube kanál?

Vystudoval jsem střední školu Obchodní akademii, potom jsem rok studoval na Ekonomické fakultě Univerzity Pardubice, kde mě to nebavilo, tak jsem přešel na Filozofickou fakultu. Tam jsem na to po dvou letech přestal mít čas, protože obor, který jsem si vybral, nešel studovat dálkově. Musel jsem si vybrat, buď youtube nebo škola. Vybral jsem si to, co mě baví.

Jakých příležitostí, ke kterým by ses bez svého YouTube kanálu nedostal, si nejvíce vážíš?

Asi víceméně všech. Nejvíce toho, že se můžu živit tím, co mě baví a co baví i ostatní. Pak asi, že jsem měl možnost vystupovat ve dvou celostátních televizích a že jsem potkal různé osobnosti, ke kterým bych se jinak určitě nedostal. A samozřejmě, že jsem našel spoustu nových kamarádů, které bych takhle nikdy nepotkal.

Myslíš si, že za pár let bude i v Čechách možné brát vlogování za plnohodnotné zaměstnání, kterým se dá uživit jako každým jiným? Nebo už se tím dá uživit i v současnosti?

Pokud jste na nějaké úrovni, tak se tím dá uživit už teď. Mě samotného to živí už více než rok a neměnil bych. Myslím si, že v současnosti se tím u nás živí tak cca 40 lidí.

Jaké tvoje video má největší úspěch?

Největší úspěch má video, kde paroduji vyvolávání duchů. Večer jsem viděl v zahraničí videa, kde lidé vyvolávají ducha a všechna videa byla tajuplná a strašidelná, tak jsem si řekl, že to udělám jinak a zkusím to zparodovat. Lidem se to líbilo tak, že si to video pustili více jak milionkrát.

Jak dlouho pracuješ na vlogu, který má ve výsledku 10 minut?

Nedávno jsem začal dělat vlog z celého týdne, jinak klasická videa točím řekněme hodinu, pak tři až pět hodin stříhám. Pokud to není improvizační video, tak scénář trvá od hodiny do třech hodin. Takže v součtu to průměrně vyjde stejně jako směna v práci.

Kde ses naučil pracovat s programy na stříhání videí a jaké používáš?

Ze začátku jsem používal nejzákladnější programy typu Movie Maker. Dnes Sony Vegas a naučil jsem se z tutoriálů, i když nepoužívám efekty, protože je ve svých videích nevyužiju, tak jsem se toho nemusel tolik učit. Něco mě naučili kamarádi, kteří už měli nějaké zkušenosti.

Uvěřil Jirka Král, že mu volá Miloš Zeman?

Jak často sleduješ statistiky tvého účtu a jaké jsou?

Denně. Zajímám se o to, abych viděl, které video se jak líbí, které příště už nedělat, co upravit a tak. Statistiky jsou víceméně dobré. Občas máte období, kdy to stagnuje a občas, kdy letíte ani nevíte proč.

Můžeme tě vidět i na televizních obrazovkách, na co se v pořadu Dotykáč mohou čtenáři těšit?

V pořadu Dotykáč, který vysílá televize Óčko, se lidé můžou podívát na různé aplikace do svých mobilních miláčků. Teď o prázdninách ale budeme mít letní pauzu. Na podzimu se snad vrátím na televizní obrazovky. Tady člověk nikdy neví.

Kdyby se to, co prožiješ zítra, mělo opakovat do konce tvého života, jak by ten den měl podle tvých představ vypadat?

Ráno by přijel člověk, který by mě a moje blízké odvezl na nejbližší letiště, kde by čekalo soukromé letadlo. Podle našich pokynů by nás vzalo, kam budeme chtít. Zbytek dne bychom si užili na pláži, procházením zajímavých míst, nákupy a večer velkou havajskou párty.

Co jiného děláš ve volném čase, když zrovna nenatáčíš videa?

Věnuji se své přítelkyni, kamarádům a cvičím. Jinak je YouTube spíš než zaměstnání životní styl. Myslíte na něj od doby, kdy vstanete až do doby, než jdete spát.

Na videu uvidíš, jak vypadali čeští a slovenští youtubeři v patnácti. Nechybí GoGo ani třeba Jirka Král. 

 

Jaký je tvůj neoblíbenější film, seriál a knížka?

Film asi série Smrtonosná zbraň, ohledně seriálů tak jednoznačně Hra o trůny a Vikingové. Knihy mám rád od Dana Browna.

Jakou hudbu posloucháš?

Poslouchám víceméně všechno kromě dechovky.

Jaká je tvoje nejhorší a nejlepší vlastnost?

Jsem perfekcionista, tohle je zároveň špatná i dobrá vlastnost, záleží, kdy se použije. Jinak jsem typ člověka, co hodně odpouští, takže tady záleží taky na použití. Jo a nejhorší vlastnost pro moji přítelkyni je, že jsem workoholik. Myslím, že kdybych byl svobodný, tak bych nic jiného než YouTube asi nedělal.

Na závěr ti chceme moc poděkovat za rozhovor, a pokud chceš našim čtenářům něco vzkázat, máš možnost:

I já děkuju za poskytnutou možnost rozhovoru. Buďte sví a berte život pozitivně. Běžte si za tím, co vás naplňuje.

Pokud se ti Stejkova videa líbila, tak se podívej na jeho kanál nebo facebookovou stránku, kde jich najdeš mnohem více. 

Domů
Sdílet
Diskuse