Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2016 13:48
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Rusko vydá vlastní verzi Pokémon GO. Nebudou v ní však žádní Pokémoni, ale Puškin a další osobnosti

TECH
Uložit Uložené

Ruské úřady mají v plánu vypořádat se se současným fenoménem Pokémon GO po svém. Vydají vlastní verzi aplikace, ta se však od té původní bude razantně lišit.

Současný mobilní hit Pokémon GO si prakticky okamžitě po spuštění zamilovaly miliony hráčů po celém světě, avšak zdaleka ne všichni tuto vášeň pro lovení malých příšerek sdílejí a některým tak již téměř všudypřítomný fenomén pomalu leze krkem. Pro tyto pocity hořké nelibosti a antipatie mají pochopení také moskevské úřady, jimž představa zástupů tvořených mladými občany Ruské federace v nejproduktivnějším věku, kteří se směle oddávají zahraničním, respektive západním, trendům, není zrovna po chuti. Rozhodli se proto veřejnosti představit vlastní aplikaci, která bude stavět na stejném principu jako právě Pokémon GO, na svoji verzi však naroubují reálie charakteristické pro svoji zemi a kulturu.

Rusko vydá vlastní verzi Pokémon GO. Nebudou v ní však žádní Pokémoni, ale Puškin a další osobnosti
Zdroj: Know Moscow

Ruská alternativa Pokémon GO ponese název Know Moscow a uživatelé se v ní nebudou infantilně honit za barevnou japonskou havětí, nýbrž za historickými postavami své rodné vlasti. Trio Charmander, Bulbasaur a Squirtle tak nahradí ruští velikáni jako například car Ivan Hrozný, vládce Petr Veliký nebo třeba básník a prozaik Alexandr Puškin. S těmi (společně s řadou dalších pro zemi významných osobností) se pak budou moci uživatelé vyfotografovat. Nicméně aplikace Know Moscow bude v porovnání se svým pokémonovým protějškem ochuzena o některé funkce, absentovat tak bude kupříkladu soubojový systém. O úporném dobývání tělocvičny se svým lopotně chyceným Gagarinem či Putinem si tak můžete nechat zdát. Alespoň prozatím.

Podle ruských úřadů je cílem připravované aplikace, která vyjde koncem srpna (august), využít moderní technologie rozšířené (neboli augmentované) reality a upozornit na bohaté kulturní dědictví Moskvy.“ Zároveň má obyvatele této ruské metropole pobídnout k častějším procházkám v ulicích města. Aplikace Pokémon GO zatím nebyla v ruském regionu oficiálně uvedena, hráči se k ní však i přesto dokázali hravě dostat i neoficiální cestou a momentálně by měla země údajně čítat přinejmenším 180 tisíc aktivních hráčů. A to i navzdory tomu, že je její užívání autoritami označováno za závadné. Jak totiž například zdůraznil samotný Rospotrebnadzor (Federální služba pro dohled nad ochranu práv spotřebitelů a dobrých životních podmínek), Pokémon GO může mít na hráče „možné škodlivé psychologické účinky.“ Ke zviditelnění a přilákání klientely však aplikaci využívají některé tamní instituce, například největší ruská banka Sberbank nabízí úrazové pojištění ve výši až 50 tisíc rublů (~18,5 tisíce korun, 685 eur) za poranění způsobené právě hraním hry. Co říkáte na Know Moscow vy? Brali byste podobnou obdobu Pokémon GO i ve svém městě?

Domů
Sdílet
Diskuse