Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2016 v 16:59
Čas čtení 0:00
Barbora Bláhová

Seznamte se s nejdivnějšími fóbiemi, které jsou skutečně lékařsky potvrzeny

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Aneb když máte fóbii z vlastního pupíku.

Každý z nás má dny, kdy si prostě a jednoduše připadá tzv. „na hlavu“. Například když si koupíme dvacátý pár bot, který vůbec nepotřebujeme nebo když brečíme že jsme tlustí, a přitom do sebe klopíme pátý kus pizzy (škoda vyhazovat, že jo). Nicméně, možná vám bude lépe, až si přečtete, jak na hlavu je vůbec možné být. Přeci jen to s námi ještě není tak zlé.

Omphalofobie – strach z pupíku 

Ano. Zní to jako naprostá šílenost, ale opravdu jsou tu tací, kteří mají bytostný strach ze svého pupíku. A teď nemám na mysli to, že náš „pupík“ je příliš velký do plavek. Jedinci trpící Omphalofobií jsou natolik zhnuseni vzhledem pupíku, že nejsou schopni na něj pohlédnout, dotknout se ho, a to nejen u sebe, ale i u druhých lidí. V extrémních případech jedinci trpí panickou hrůzou z představy, že se jim vnitřnosti skrze pupík vyvalí ven. No nevím. Možná by se to spíše mělo jmenovat OMGHALÓ (prober se) fobie.

Botanofobie – strach z toho, že rostliny zaútočí na lidi 

Doposud jsem si strach ve spojení s květinami dokázala představit jen ve větě: „Co když nikdy nedostanu kytku z lásky?“ Omyl! Na této planetě se pohybují i tací, pro které je noční můrou i ručně trhaná kytice od Ryana Goslinga. Lidé trpící poruchou zvanou Botanofobie totiž zažívají úzkost pokaždé, když se jen přiblíží jakékoliv květině. Jsou přesvědčeni, že je květiny chtějí zabít! A pozor, jejich fóbie se nevztahuje jen na rozkvetlé květiny, ale i na samotné sazenice. Že je to vtip? Není. A co víc, touto fóbií trpí i zpěvačka Christina Ricci, které nedají spát především popínavé rostliny.

Zytofobie – strach z piva 

Fóbie, která nejspíše překvapí především zástupce mužského pohlaví. Další, hlavně pro nás Ćechy, naprosto neuvěřitelnou fóbií je totiž fóbie z piva. Ti, kteří touto poruchou trpí zažívají trýznivé pocity již při pohledu na tento mok králů, a kdyby se nedejbože napili, mohli by utrpět vážný psychický šok. Co na to říct. Alespoň zbyde více pro nás.

Cathisofobie – strach sedět 

Můj osobní favorit je fóbie, která člověku nedovoluje sedět. Lékaři se domnívají, že příčinou tohoto strachu může být fakt, že si jedinec prošel těžkým případem hemeroidů, nebo byl doma fyzicky týrán, tudíž má na pozadí modřiny a sezení má spojené s bolestí. Nicméně jsou i případy lidí, kteří se nepotýkali ani s jednou variantou. V těchto případech nad zmiňovanou poruchou zůstává rozum stát (stejně jako nejspíš oni celý život).

 

Arachibutyrofobie – strach z arašídové pomazánky 

Představte si, že jste měli opravdu těžký den a už se nemůžete dočkat, až se doma usadíte do křesla a zaboříte nejlépe hned polévkovou lžíci do sladkého burákového másla. Dobře. Pokud trpíte Cathisofobii, pravděpodobně se neposadíte, ale pořád je to lepší varianta, než nebýt schopen si dopřát arašídové máslo. Arachibutyrofobie, jak už název napovídá, je totiž strach z toho, že se nám burákové máslo přilepí na patro a my nebudem schopni otevřít pusu, případně zcela iracionální strach prostě jen z přítomnosti burákového másla v kuchyni. Zajímalo by mě, zda existuje fóbie z toho, že mi dojde arašídové máslo. Protože k té se hrdě hlásím já.

Hipopotomonstroseskvipedaliofobie 

Chcete slyšet vtip? Přesně tímto slovem se označuje strach z dlouhých slov. Jak ironické.

Fronemofobie - strach z přemýšlení

Strach, kterým jsem pravidelně trpěli, nebo stále ještě trpíme každý den ve škole. Fronemofobie představuje úzkost z pocitu, že budeme muset přemýšlet, ale i z vědomí, že se budeme muset učit. Ačkoliv ji svým způsobem o zkouškovém prožívá každý z nás, jedinec, který má lékařsky potvrzeno, že je skutečně nemocen, se natolik psychicky hroutí, že není schopen dodělat ani základní školu.

Benkinersofobie – strach, že v 11 nedostaneme dopis ze Školy čar a kouzel v Bradavicích (Rokforte) 

Skutečně! Tato fóbie opravdu existuje. Ale nepřestávejme doufat, naděje vždycky umírá poslední!

 

Trpíš i ty nějakou iracionální fóbií nebo znáš nějaké další bizarní fóbie? Napíš nám do komentářů.

Domů
Sdílet
Diskuse