Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. prosince 2017 13:22
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Co čekat pod stromečkem? Češi přiznali, za jaké dárky utráceli nejvíce a kolik

ZAJÍMAVOSTI ČESKO VÁNOCE
Uložit Uložené

Společnost GfK dělala předvánoční průzkum a ptala se lidí na téma Vánoc.

90 procent Čechů bude slavit Vánoce, 5 procent váhá a zbylých pět je už pevně rozhodnuto, že ne. V listopadu se společnost GfK ptala krajanů v různých koutech České republiky na předvánoční shon, nákupy dárků, ale i kolik jsou ochotni přispět na charitu. Jakou částku Češi nejčastěji utratí za dárky a co svým nejbližším nakoupili? 

Češi budou letos nejvíce utrácet za kosmetiku. Udělat radost nějakým přípravkem na zkrášlení těla hodlá 66 procent obyvatel. Kosmetiku kupují více ženy – stejně jako na druhém místě, které obsadily měkké dárky – oblečení, spodní prádlo, apod. Vánoce se samozřejmě týkají hlavně dětí, proto na třetím místě skončily hračky, které bude kupovat 44 procent dotázaných. Nejčastěji se tyto Vánoce utrácelo i za knihy, elektroniku, šperky a samozřejmě také alkohol. 6 procent neočekává letošní Vánoce ani jeden dárek

Co čekat pod stromečkem? Češi přiznali, za jaké dárky utráceli nejvíce a kolik
Zdroj: sjajolika/Pixabay.com

Respondenti se přiznávali v oblasti financí. Za nákupy totiž opravdu nešetří. 28 procent hodlá utratit za dárky od 5 000 Kč do 9 999 Kč, nejdražší dárky ale budou od tisícovky do dvou tisíc. A více než 10 000 Kč plánuje letos utratit 11 procent lidí. Od tří procent populace prý nemáme čekat ani jeden dárek. Výzkum zjistil, že ženy utrácejí za dárky více než muži, kteří jsou spíše opatrnější a pořizují skromnější dárky.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

72 procent lidí se na dárky těší a očekává hezké dárky, najdou se ale i tací, kteří ví, že pod stromečkem najdou něco, co se jim úplně líbit nebude. 6 procent pak zůstává bez dárku úplně.

Co čekat pod stromečkem? Češi přiznali, za jaké dárky utráceli nejvíce a kolik
Zdroj: maxpixel.freegreatpicture.com

Jsou tu místní o Vánocích štědří a pomáhají charitě? Ani ne. Jen 38 procent lidí přispívá na charitu. Více se snaží pomáhat ženy než muži, a to ve věkové kategorii 50–59 let. Nejčastěji vypomůžou částkou od 201–500 korun. Naopak poučit by se měli mladí od 20 do 29 let, kteří skončili jako nejméně činní. Ke svátkům patří jídlo a u nás to samozřejmě platí dvojnásobně. 90 procent lidí hodlá nakoupit jídlo do pěti tisíc, nejvíce utrácí lidé od tisícikoruny do dvou tisíc, a to v Praze a v Olomouckém kraji. 

Co čekat pod stromečkem? Češi přiznali, za jaké dárky utráceli nejvíce a kolik
Zdroj: tookapic/pixabay.com

Nejčastější dárky:

1. Kosmetika

2. Oblečení

3. Hračky

4. Knihy

5. Elektronika

6. Peníze

7. Hry

8. Alkohol

9. Šperky

10. Vouchery

Domů
Sdílet
Diskuse