Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. února 2018 15:07
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Nový vynález vám umožní nevylézat ráno z postele nebo se vyhýbat nepříjemným situacím. Stačí si pronajmout člověka, který bude žít místo vás

TECH
Uložit Uložené

Jak by se vám líbilo řídit celý svůj život z pohodlí domova?

Všichni jsme již určitě ochutnali hořkou pachuť ranního vstávání do zaměstnání nebo schůzky s osobou, kvůli které jsme strávili celé malé nekonečno v městské hromadné dopravě. Japonský vědec Jun Rekimoto v posledních letech pracoval na možném řešení, jak se těmto záležitostem snadno vyhnout. Přišel se zařízením, které deník Independent popisuje jako „lidský uber“ – obrazovku připevněnou k obličeji vašeho pronajatého náhradníka. Vám už jen stačí kontrolovat veškeré jeho kroky z klidu a pohodlí vyhřátého domova.

Zdá se, že lidská vynalézavost ve spojení s lenivostí zplodila další technologickou vymoženost, která možná na první pohled vypadá poněkud zbytečně, kdo ale může tušit, zda se nejedná o budoucnost práce s mezilidskými vztahy, kontakty a pracovním nasazením.

Ilustrační foto

Nový vynález vám umožní nevylézat ráno z postele nebo se vyhýbat nepříjemným situacím. Stačí si pronajmout člověka, který bude žít místo vás
Zdroj: pexels.com

Celý systém údajně funguje velmi jednoduše. Stačí si najmout osobu, která bude ochotná stát se na nějakou dobu vámi samotnými. Pomocí speciální obrazovky, kterou si váš náhradník připevní jako masku na obličej, můžete sledovat, kontrolovat a řídit jeho kroky a činy. Displej obrazovky bude zobrazovat pouze to, co bude natáčet kamera ve vašem počítači a celý systém bude samozřejmě podporován také účinným audio zařízením. Promlouvat tak skrze obrazovku bude pouze váš hlas. Jediným úkolem pronajatého náhradníka je poslouchat všechny příkazy, nosit vaše oblečení a chovat se zkrátka přesně jako vy.

Nechce se vám do práce? Zaplaťte si člověka, který tam bude chodit místo vás. Nechce se vám na rodinou večeři? Žádný problém. Stačí přeci, když budete její průběh sledovat online. Nechce se vám účastnit zdlouhavých nákupů s vaší drahou polovičkou? Pronajměte si lidský uber.

Deník Independent píše, že podobná zařízení, díky kterým můžete některé osobní činnosti řídit pomocí počítače z domova, sice již byla realizována, ale pouze a jen na robotech. Lidský element podle tvůrců přinese vlastníkům technologie ChameleonMask, jak zní její opravdový název, kompletní autentičnost. Zároveň také předpokládají, že také druhá strana mince bude lépe reagovat při pohledu na člověka nežli na robota.

„Vylučuje také mnoho potíží spojených s podobnými roboty, kteří putují naším prostředím,“ cituje Independent tvůrce. 

Zda se projekt lidských náhradníků v budoucnu uchytí, jasné není. Co ovšem jasné je, je fakt, že tento a podobné vynálezy představují možnou hrozbu tradičního pojetí principu socializace i hranic lidské lenivosti. Je zřejmé, že pohodlnost některých z nás může ovlivnit celou společnost a je jen na nás, kam až necháme naši touhu po technologickém zjednodušování zajít. Co když si tímto nevědomky píšeme scénář k nové epizodě Black Mirror? Kdo ví.

Domů
Sdílet
Diskuse