Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2018 16:48
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Novinář psal o sériových vraždách, které měl sám na svědomí. Své oběti škrtil telefonním kabelem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Makedonec Vlado Taneski patřil po celý život mezi respektovanou novinářskou smetánku. Ve skutečnosti žil dvojím životem.

Když makedonský novinář Vlado Taneski popisoval brutální vraždy, které se odehrály v malém městečku Kičevo, pohroužil se do nebývalých detailů. Sloupek, v němž popisoval okolnosti brutálního usmrcení tří postarších žen, byl plný explicitních popisů hrůz z místa činu a spekulací jak a proč k takovému činu došlo.

Jako by ho snad opovrženíhodné vraždění fascinovalo. Jeho cit pro detail přitahoval čtenáře, kteří po negativních zprávách prahnou jako včely po medu. Pozornost ale vzbudil i tam, kde to zřejmě neplánoval.

Policejní složky samozřejmě situaci monitorovaly a se zaujetím sledovaly i Taneskiho články. Jeho přehled o zločinech byl podezřelý a buďto pocházel z uniklých interních spisů, nebo měl novinář s vrahem něco společného. 

Vlado Taneski se narodil v roce 1952. Se svou rodinou neměl ideální vztahy už od dětství. S matkou měl neustále vypjaté poměry a jeho otec dokonce v roce 1990 spáchal sebevraždu.

Taneskimu selhal i vlastní rodinný život. Manželka, s níž měl dvě děti, jej opustila a osamělému muži zbyl jen vztek a novinařina, které se věnoval už od svého mládí.

Po drtivou většinu svého života psal o běžných událostech, které se odehrávaly v Kičevě, v němž žilo něco přes 20 tisíc obyvatel. Největšími zprávami byly novinky ohledně místních kulturních akcích, občasných loupežích a dopravních nehodách.

V roce 2005 se však nad Kičevem objevil stín strachu. Postarší dáma z města, která se živila úklidem, zmizela beze stop, načež bylo její tělo nalezeno zabalené v plastovém pytli za městem. Před smrtí byla znásilněna.

Kičevo v roce 2006

Novinář psal o sériových vraždách, které měl sám na svědomí. Své oběti škrtil telefonním kabelem
Zdroj: Wikipedia.org/Zero

Vlado Taneski jako zkušený reportér na případu pracoval od začátku, od policejních složek dostával informace a veřejnost informoval o postupech ve vyšetřování. Vše vystihoval s neobvyklým citem pro detail.

Vrah se však nenašel. V průběhu dalších tří let se začaly pohřešovat dvě další ženy. Byly nalezeny za městem, přičemž jejich těla byla zamaskována stejným způsobem jako mrtvola nalezená v roce 2005. Bylo tedy zřejmé, že se v Kičevě pohybuje sériový vrah.

Vlado Taneski ve svém pravidelném sloupku opět detailně popisoval průběh vyšetřování a místo činu. Policejní složky však v jeho textech našly cosi, co jim nesedělo. Veřejnosti a novinářům totiž prozradily, že oběti byly před smrtí znásilněny a uškrceny, nespecifikovaly však, čím je měl vrah škrtit.

Jediný novinář, který odhalil, že byly uškrceny telefonním kabelem, byl Vlado Taneski.

K takové informaci však neměl přístup. Strážci zákona tak došli k přesvědčení, že se Vlado Taneski dokázal s vrahem nějakým způsobem zkomunikovat, aby mohl profitovat z exkluzivních informací. Pozvali si jej tedy na stanici, kde jej podrobili výslechu.

To, co vyšlo najevo, bylo daleko mrazivější, než kdokoli z nich očekával. Novinář plátků Nova Makedonija a Utrinski Vesnik žil totiž po celou dobu dvojí život. Před manželkou a kolegy vystupoval jako nenápadný a citlivý chlapík, za jejich zády se měnil v monstrum, které snilo o brutálních činech, jenž nakonec proměnilo v realitu. 

Po výslechu dostali policisté povolení k domovní prohlídce, která jim poskytla náhled do jeho zvrácené mysli. V jeho pracovně nelezli řadu důkazů, jež jej spojovali s vraždami, které několik let sužovaly Kičevo. Kromě jeho násilných snů přenesených na papír objevili také sadomasochistickou pornografii a detailní poznámky o provedených vraždách. 

Motiv jeho činů nebyl nikdy prokázán, ačkoli existují vodítka, podle nichž lze domýšlet, co jej k činům vedlo. Všechny čtyři zavražděné ženy – Mitra Simjanoska (64), Ljubica Licoska (56), Zivana Temelkoska (65) a čtvrtá ztracená žena ve věku 78 let – byly uklízečky, stejně jako jeho matka.

Kvůli tomu, že nebyl podroben psychologickému přezkoumání, můžeme o motivech jeho činů jen spekulovat, velmi pravděpodobně však šlo o výsledek niterních problému Taneskiho, který měl se svojí matkou intenzivní vztah.

Napovídají tomu i slova jeho manželky, se kterou žil 31 let„Vždy byl tichý a milý. Jediná doba, během níž jsem ho viděla agresivního, byla, když jsme žili s jeho rodiči.“

To, že o svých vraždách tak detailně informoval, mohlo dle psychologa značit, že ve skutečnosti podvědomě chtěl, aby jej policejní složky dopadly. O motivech jeho činů se ale už nikdy nedozvíme.

Poté, co policie identifikovalo jeho DNA na tělech obětí a vznesla proti němu obvinění, spáchal sebevraždu v cele. Nalezen byl ve věznici Tetovo 23. června 2008. Utopit měl sám sebe v kbelíku s vodou.

Domů
Sdílet
Diskuse