Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2018 17:40
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Autonomní vozidlo Uberu ženu před zabitím rozpoznalo, ale přesto ji vyhodnotilo jako nedůležitý objekt

TECH UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Kauza Uber vs. člověk má další zajímavé zjištění.

Pochopit rozhodování umělé inteligence je nezbytná věc, abychom s jejími vymoženostmi mohli nadále pracovat. Tohle může být ale zdaleka nejtěžší úkol. Jako z béčkového sci-fi filmu pak vyznívají zprávy jako ta z března, kdy vozidlo Uberu řízené umělou inteligencí srazilo 49letou ženu, která na následky nehody na místě zemřela. Uber poté všechny své testy ihned zastavil.

Častokrát se v těchto situacích opomíná fakt, že umělá inteligence má na svědomí o poznání méně nehod za rok než člověk. Ale to může být jen velmi slabá výmluva, protože všechno, co je nové a má schopnost zabíjet – a zároveň nad tím člověk nemá 100% kontrolu – by se nemělo brát na lehkou váhu.


Vážný případ je nyní prošetřován a přináší první zajímavá zjištění. Autonomní vozidlo společnosti Uber má stovky různých čidel, kamerek a také LIDAR, tedy laserové měřidlo vzdálenosti objektů, které dokáže rozlišovat objekty i ve tmě a za nepříznivých podmínek. Ženu podle nejnovějších informací zachytilo a identifikovalo, takže o hardwarové selhání nešlo. Chyba nastala v softwaru, v kódu rozhodovací části mozkové centrály automobilu, při vyhodnocování objektů.

Doporučeno
„Přestal jsem pracovat a vycházet z domu, abych si s ní pořád psal.“ Ničí AI přítelkyně generace mužů? „Přestal jsem pracovat a vycházet z domu, abych si s ní pořád psal.“ Ničí AI přítelkyně generace mužů? 12. února 2024 10:00

Podle vyšetřování americké policie stroj jednoduše vyhodnotil přecházející postavu jako nedůležitý objekt, a proto nedošlo k dostatečným opatřením, která by smrtelnému střetu zamezila. Auto nezabrzdilo ani nespustilo žádný poplašný systém. Umělá inteligence zkrátka nepovažovala ženu jako dostatečný důvod k zabrzdění.


Umělá inteligence se učí na podle různých situací a rozhoduje se na základě svých senzorů. Jsou dokonalejší než lidské smysly, ale mají zásadní nevýhodu v tom, že nejsou tak zkušené a nedokážou vyhodnocovat situace „selským rozumem“. Není zase tak důležité, když má někdo nebo něco oči jako ostříž, když je neumí používat a nedokáže rozpoznat to, co vidí. A to je přesně tento případ.

„Úzce spolupracujeme s vyšetřovateli, a proto zatím nemůžeme komentovat detaily tohoto případu,“ vyjádřil se Uber. „Zahájili jsme bezpečnostní přezkoumání našeho samořídícího programu a pečlivě se radíme s odborníky. Po otestování nových procesů se snad budeme moci vyjádřit blíže.“ Případ budeme i nadále sledovat.

Domů
Sdílet
Diskuse