Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2018 16:35
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Češi oslavují první oficiálně uznané dítě homosexuálnímu páru

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Další krok, který pomůže k rozvoji moderní společnosti.

Gayové a lesby v České republice zatím nesmějí adoptovat děti. Jejich svazek je uzavírán pouze na bázi registrovaného partnerství a nikoli manželství tak, jak je to u heterosexuálních párů. Jednoho progresivního úspěchu se nyní přeci jen dočkali

Nejvyšší soud v Česku totiž uznal rozhodnutí kalifornského soudu, jenž prohlásil, že dvojice českých homosexuálů je oficiálním rodičem nedávno narozené Karolínky. Jde o naprosto první český gay pár uznaný jako právoplatný rodič. 

Češi oslavují první oficiálně uznané dítě homosexuálnímu páru
Zdroj: Engin_Akyurt/Pixabay

Dítě bylo porozeno teprve před několika měsíci v Kalifornii rodičkou, jejíž vajíčko bylo oplodněno jedním z budoucích šťastných otců. Jelikož mělo americký rodný list i cestovní pas, museli se jeho rodiče obrátit na tuzemské právníky, kteří by vyjednali české občanství. To se nakonec povedlo.

„Bylo mi řečeno, že pokud chceme Karolíně zařídit české doklady, musíme se obrátit na Nejvyšší soud, který svým rozhodnutím uzná rozsudek státu Kalifornie, jenž prohlašuje oba partnery rodiči,“ řekla právnička Kateřina Menclová, která doklady zajistila.

Domů
Sdílet
Diskuse