Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2018 16:12
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Se zákazem kouření v restauracích souhlasí už 71 % Čechů. Návštěvnost podniků se oproti obavám zvýšila

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Přibližně rok od zavedení zákazu kouření v restauracích přichází studie, podle níž Češi se zákonem souhlasí.

Od zákazu kouření v českých restauračních zařízeních už uběhl zhruba jeden rok. Nový zákon dlouho vzbuzoval vášně a vypadalo to, že proti sobě stojí stejně silné tvrdé jádro podporovatelů a odpůrců zákona.

S odstupem času se však situace zřejmě uklidnila, lidé zvážili pozitiva i negativa, a tak v současnosti s protikuřáckým zákonem souhlasí už 71 procent Čechů. Zbytek je proti a výrazně jej odmítá pouhých 12 procent naší populace.

Vyplývá to z květnového průzkumu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, který zpracovala ve spolupráci s agenturou Ipsos. Oslovila 1080 respondentů

Výsledky jsou poměrně překvapivé, a zřejmě budou mít dopad i na rozhodování našich poslanců, kteří budou zanedlouho projednávat zmírnění protikuřáckého zákona

Výzkum se však neomezoval jen na postoj k protikuřáckému zákonu, ale tématiku prozkoumal i z hlediska dalších důležitých oblastí.

Přišel například s tvrzením, že denně kouří čtvrtina Čechů, přičemž 28 procent kuřáků je silně proti zákazu kouření v restauracích.

Přibližně 41 procent kuřáků však přiznává, že si uvědomují, že zapálenou cigaretou omezují svobodu nekuřáků.

Studie se zaměřila i na další ožehavé téma spojené se zákazem kouření v restauracích. Řeč je o snížené spotřebě piva, kterou přiznávají pivovary po celé republice.

Podle výsledků výzkumu za tím však nestojí zákaz kouření v restauračních zařízeních, ale preference mladších spotřebitelů, kteří si raději dávají míchané nápoje než pivo. Zlatavý mok už prostě není tak módní záležitostí jako dříve. 

Se zákazem kouření v restauracích souhlasí už 71 % Čechů. Návštěvnost podniků se oproti obavám zvýšila
Zdroj: CC0 Creative Commons

Více piva než před rokem dle průzkumu konzumovalo jen 7 procent dotazovaných. Více než čtyři pětiny respondentů konzumovaly stejné množství piva a 11 procent ho vypilo méně. 

Návštěvnost restaurací se však zvýšila. Stát za tím mají lidé, kteří chodili v minulosti do restaurací výjimečně, přičemž má jít z velké části o nekuřáky.

Z dotazovaných malých a středních podnikatelů jich pouhých 8 procent prohlásilo, že by jim zrušení zákazu pomohlo. 

Domů
Sdílet
Diskuse