Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2019 10:20
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Hosté si pronajali dům přes Airbnb. Pak si všimli, že je celou dobu šmírují kamery

TECH AIRBNB
Uložit Uložené

Noční můra všech Airbnb hostů? Pro rodinu, která zjistila, že je jejich Airbnb pobyt snímám, určitě ano.

Nealie a Andrew Barkerovi z Nového Zélandu si naplánovali i se svými čtyřmi dětmi a neteří 14měsíční výlet po Evropě. K ubytování využili oblíbené služby Airbnb, ale když přišli na jejich ubytování do irského města Cork a vybalili kufry, nestačili se divit. Na případ upozornilo CNN.

Při skenování tamních Wi-Fi sítí objevil Andrew, který pracuje jako bezpečnostní technik, zneklidňující věc. Odhalil totiž kameru, která streamovala dění z domu. Na počítači si pustil obraz a společně s rodinou odhalili zdroj obrazu.

Kamera byla velmi dobře kryta na stropě obývacího pokoje. Host by si na první pohled mohl myslet, že jde o nevinný detektor kouře. Jenže nebyl. Čočku kamery tedy zakryli kusem papíru.

„Byl to obrovský šok. Hrozný pocit,“ nechala se slyšet Nealie, která následně zavolala Airbnb, aby problém nějak vyřešili. „Neměli pro nás žádnou radu. Žena nás po telefonu jen upozornila, že pokud zrušíme objednané ubytování, nedostaneme peníze zpět.“

Andrew se proto rozhodl vzít spravedlnost do svých rukou s zkontaktoval hostitele. Ten mu nejdříve telefon ihned položil, pak ale zavolal zpět a rodinu ubezpečil, že si nemají dělat starosti, protože je to jediná kamera v domě. To však nebylo příliš uspokojivé vysvětlení, a tak se rodina odstěhovala do blízkého hotelu. 

Podpora Airbnb se k situaci postavila velmi laxně – rezervaci brala jako zrušenou a nijak situaci nechtěla řešit. Až pak se jí ozval tým, který řeší podobné krizové situace a slíbil, že ubytování prověří. Po čtrnácti dnech ji informoval o tom, že s ubytováním nic neudělali.

Hosté si pronajali dům přes Airbnb. Poté si všimli, že je šmírují kamery
Hosté si pronajali dům přes Airbnb. Poté si všimli, že je šmírují kamery Zdroj: Pixabay

Barkerovi se však nevzdali – o svém problému veřejně napsali na Facebooku a teprve poté, co se toho chytla světová média, se začalo něco dít. Airbnb nabídky tohoto hostitele smazalo ze svého webu

„Bezpečnost a soukromí komunity je naší prioritou. Zásady společnosti Airbnb přísně zakazují skryté kamery v záznamech a zprávy o každém porušení pravidel bereme velmi vážně,“ vyjádřil se její zástupce pro CNN.

Rodině se poskytovatel ubytování nakonec omluvil a vrátil jim peníze za pobyt v plné výši. „Odbavili jsme již více než půl miliardy návštěvníků a negativní incidenty jsou neuvěřitelně vzácné,“ dodává. 

Doporučeno
Podvodník nás chtěl okrást o 77 tisíc korun. Policie si s falešnými inzeráty nabízejícími výhodné bydlení neví rady Podvodník nás chtěl okrást o 77 tisíc korun. Policie si s falešnými inzeráty nabízejícími výhodné bydlení neví rady 25. ledna 2019 13:20

A co Barkerovi? Od Airbnb je tato nepříjemnost prý neodradila, jsou ale prý nyní mnohem opatrnější. Opatrnosti koneckonců není nikdy dost – o tom jsme se sami přesvědčili, když chtěl podvodník z Česka okrást o 77 tisíc korun. Použil k tomu web, který se Airbnb nápadně podobal.  

Domů
Sdílet
Diskuse