Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2019 17:31
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Osmiletý Adam krvácel po operaci 13 minut, než mu v pardubické nemocnici pomohli. Teď je v kómatu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ani po dvou letech není jasné, kdo situaci způsobil.

Osmiletý Adam šel do Nemocnice Pardubického kraje na banální operaci nosních a krčních mandlí. Situace se ale vymkla kontrole, chlapec začal masivně krvácet a kvůli nedostatečné reakci personálu upadl do vigilního kómatu, ve kterém je dodnes. Dva roky starý případ vytáhla na světlo světa Česká televize v dokumentu Infiltrace o fatálních chybách v českém zdravotnictví. 

Adam v květnu roku 2017 prodělal operaci nosních mandlí v Nemocnici Pardubického kraje. Těsně před ní bylo rozhodnuto, že mu budou odoperovány i krční mandle. Během čtvrté noci po zákroku se mu najednou spustilo silné krvácení.

Kamerový záznam je na webu ČT. Začíná v 9. minutě.

Osmiletý Adam krvácel po operaci 13 minut, než mu v pardubické nemocnici pomohli. Teď je v kómatu
Zdroj: Česká televize

Dvě sloužící lékařky a zdravotní sestry v ten momenty měly povolat na dětské oddělení lékaře-specialistu. Místo toho se ale maminka – shodou okolností sestřička pracující v té samé nemocnici – s Adamem v náručí za doprovodu lékařky a zdravotní sestry rozebíhá po schodech dolu do ambulance ORL.

Vigilní kóma je hluboká porucha vědomí, při níž pacient působí dojmem, že se probral. Má otevřené oči, které však nesledují okolí a jen bezcílně bloudí. Žvýká a polyká podanou potravu, ale není možné s ním navázat kontakt. Neudrží moč ani stolici, může mít obrny různých částí těla a další příznaky vyplývající z postižení nejvyšších částí mozku, zejm. korových – dekortikace v důsledku jeho dlouhodobého otoku, často po těžkých poraněních hlavy.
Zdroj: Velký lékařský slovník

Jenže ta přes noc nefunguje, dveře jsou zamčené. Na chodbě nastává chaos, sestřička volá na různé linky a žádá pomoc. Vše zachycuje bezpečnostní kamera. Až po dlouhých minutách přichází zdravotníci s klíči od ambulance, za jejímiž dveřmi Adam upadá do bezvědomí. Jeho matka kolabuje a to samé i sestra ORL. Ani po dlouhé resuscitaci se nepodařilo chlapce přivést zpátky k vědomí a dodnes je ve vigilním kómatu.

Rodina se teď musí o chlapce starat v podstatě non-stop. S nemocnicí vede občansko-právní spor. A i když soud rozhodl o vydání kompletní zdravotní dokumentace, nemocnice ji nadále odmítá poskytnout. 

Důkazem je tudíž pouze jeden záznam z kamery. Záběry z bezpečnostní kamery snímající vchod do budovy ORL mají být již zničeny. Interní šetření Pardubického kraje žádné pochybení neprokázalo. Sporný je okamžik vedoucí k rozhodnutí běžet na ambulanci ORL. Podle rodičů chlapce je tam poslala lékařka z dětského oddělení. Matce nemělo být vyhověno v prosbě o okamžité přivolání ARO týmu.

Osmiletý Adam krvácel po operaci 13 minut, než mu v pardubické nemocnici pomohli. Teď je v kómatu
Zdroj: Česká televize

„Nemám informace, že by kdokoli z personálu naší nemocnice dal mamince nezletilého chlapce pokyn k přesunu právě na ambulanci ORL,“ ohradila se podle Seznam Zpráv ředitelka nemocnice Štěpánka Fraňková

 

„Uvědomujeme si, jak složitou a mimořádnou situací musí rodina procházet, proto jsme v březnu iniciovali oficiální jednání mezi nemocnicí, rodinou a pojišťovnou, kde se rodině navrhla možnost zřízení nelimitovaného otevřeného účtu ke krytí veškerých nákladů spojených s péčí o chlapce, a zároveň odškodnění ve výši odpovídající závažnosti celé situace a horní hranici poskytované v analogických případech,” doplnila.

Rodina ale pomoc odmítá. „Kdyby přišli týden po té události, tak dobře, ale my bojujeme doslova o přežití a dosud se nám ani nikdo neomluvil,“ řekl serveru iDNES.cz otec chlapce Jan Vyčítal. Policie zatím případ prošetřuje, nikdo zatím nebyl obviněn a pojišťovna tak rodině zatím nepřipsala žádné odškodné

Domů
Sdílet
Diskuse