Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. srpna 2019 17:06
Čas čtení 0:00
Vl Mi

V Africe je třikrát více požárů než v amazonském pralese

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

O požárech v Africe se téměř vůbec nemluví, přitom jich tam je suverénně nejvíce.

Lidé zpozorněli, když zjistili, že se na Sibiři a v amazonském pralese nekontrolovaně šíří požáry. Pokud se je nepodaří „uklidnit“ včas, doplatí na to celá planeta. Nejen Rusko a Brazílie však mají problémy s ohněm. Prostřednictvím Global Forest Watch Fires můžeš zřetelně vidět problematické oblasti na celém světě. Suverénně nejhůře je na tom Afrika, konkrétně Angola, informuje BBC.

Během uplynulých dvou dní bylo v této zemi přibližně třikrát více požárů než v Brazílii, konkrétně 6 902. V sousední Demokratické republice Kongo jich bylo 3 955, v amazonském pralese zuří „jen“ 2 127 požárů.

V Afrike je trikrát viac požiarov ako v Amazonskom pralese
V Afrike je trikrát viac požiarov ako v Amazonskom pralese Zdroj: fires.globalforestwatch.org

Čísla jsou hrozivá, ale není zcela jasné, jak na tom země jsou. Může jít totiž o požáry, které jsou kontrolovány, nebo jde o travnaté či zemědělské plochy. I přesto, že může jít o záměrné požáry, BBC upozorňuje, že země takto může přijít o biodiverzitu. Je to však nejlevnější způsob vyčištění půdy, proto je mezi farmáři tak populární.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Před pár dny jsme zveřejnili rozhovor s klimatologem Pavlem Faškem. Mimo jiné jsme si s ním povídali o tom, jak obrovské požáry ovlivní svět. „Tropický prales, ačkoli pokrývá jen zanedbatelné procento z povrchu Země, má velmi důležitou funkci v přírodních ekosystémech a i v klimatickém systému. V tomto případě mluvíme o změně klimatu způsobené člověkem a všechny ty důsledky začínáme ať už více nebo méně, podle toho, ve které části Země se nacházíme, reálně pociťovat ve svých životech,“ řekl pro Refresher.

Domů
Sdílet
Diskuse