Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. srpna 2019 12:02
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Praha 6 zakrývá plachtou sochu sovětského maršála Koněva, aby ji už nikdo znovu nepomaloval

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Socha sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva bude skryta.

Kontroverzní sochu sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva se Praha 6 rozhodla zakrýt plachtou. Městská část tak reaguje na četné útoky vandalů, kteří sochu v minulosti několikrát polili rudou barvou a popsali nápisy jako „Ne krvavému maršálovi! Nezapomeneme“. Informoval o tom domácí zpravodajský server Novinky.

Doporučeno
V Praze někdo opět polil rudou barvou sochu sovětského maršála. „Zůstane pomalovaná,“ vzkazuje městská část V Praze někdo opět polil rudou barvou sochu sovětského maršála. „Zůstane pomalovaná,“ vzkazuje městská část 23. srpna 2019 10:00

Právě v těchto chvílích kolem sochy roste lešení a následně bude Koněv překryt plachtou, pod kterou zůstane skrytý až do té doby, než bude jasno, jak se se sochou naloží dál. 

Městská část už v minulosti jednala s Rusy o přemístění sochy na jejich ambasádu v Praze, zatím se tak ovšem nestalo. 

„Stavíme lešení, abychom sochu ochránili před dalšími vandalskými útoky. Je to v tuto chvíli nejúčinnější řešení. Nejsme apriorně proti tomu tady sochu mít, ale nejsme schopni ji efektivně ochránit,“ řekl mluvčí radnice Prahy 6 Ondřej Šrámek pro ČTK.

Doporučeno
Pomalovanou sochu sovětského maršála v Praze dnes začalo čistit několik lidí Pomalovanou sochu sovětského maršála v Praze dnes začalo čistit několik lidí 24. srpna 2019 18:24

Podle Šrámka se už stihli ozvat dva zájemci, kteří by sochu rádi přestěhovali do svých muzeí. Koněvův osud však zatím ještě není jasný. Další jednání má radnice naplánováno na 12. září, jak ale mluvčí dodává, nejedná se o „deadline“, dokdy o budoucnosti sochy musí být rozhodnuto. 

UPDATE: Umístěnou plachtu ze sochy po chvili strhl muž, který byl médií identifikován jako proruský aktivista Jiří Černohorský.

Domů
Sdílet
Diskuse