Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. října 2019 11:06
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Česko rozdá 100 milionů na výsadbu stromů. Pomoci životnímu prostředí tak může úplně každý

NEWS ČESKO EKOLOGIE
Uložit Uložené

Ministerstvo životního prostředí spustilo unikátní dotační program na výsadbu stromů.

Zasadit strom, získat dotaci, pomoci přírodě. Nový program na podporu komunitní výsadby stromů spustilo ministerstvo životního prostředí. Do iniciativy Sázíme budoucnost se může zapojit každý, kdo by měl zájem něco udělat pro ekologii. Ministerstvo slibuje nárok na dotaci až 250 tisíc korun, přičemž chce do této dobrovolnické práce vložit celkem 100 milionů korun

Peníze zájemce musí využít na výsadbu. Dotace mu pokryje výdaje za sazenice, potřebný materiál i následnou péči. Zapojit se tak může každý, kdo má zájem podílet se na navrácení stromů do měst a obcí. Kromě jednotlivců je projekt určen také místním organizacím, úřadům, firmám, školám, komunitám, spolkům i skupinám aktivních lidí. 

Doporučeno
V Česku se letos vysadí 55 milionů stromů V Česku se letos vysadí 55 milionů stromů 19. srpna 2019 15:40

Česko rozdá 100 milionů na výsadbu stromů. Pomoct životnímu prostředí tak může úplně každý
Česko rozdá 100 milionů na výsadbu stromů. Pomoct životnímu prostředí tak může úplně každý Zdroj: Manfred Antranias Zimmer / Pixabay

Výsadbou ke změně klimatu

„Jediné zásadní kritérium, které musí žadatel splnit, je prokázat legitimní vztah k místu výsadby,“  upřesnil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. To může učinit ať už trvalým bydlištěm, nájemní smlouvou, nebo vlastnictvím pozemku.

„Výsadba stromů významně přispívá k adaptaci na změnu klimatu, čistšímu ovzduší, podporuje zadržování vody v krajině, snižuje erozi půdy. Dotační program jsme nastartovali na podporu iniciativy MŽP a nadace ‚Sázíme budoucnost‘, jejímž cílem je vysázet do 5 let mimo les a následně se postarat o 10 milionů nových stromů,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Chladící síla jednoho stromu odpovídá podle stránek projektu výkonu deseti klimatizací. Zároveň vstřebá tolik CO2 jako automobil, který třikrát objel zeměkouli. Zapojit se může kdokoli na stránkách Sázíme budoucnost a to až do konce srpna 2020. Projekt slibuje rychlou administrativu, aby se dostalo i na ty, kteří se chtějí pustit do výsadby ještě letos na podzim. Na stránkách je i manuál, podle kterého je potřeba se řídit.

Domů
Sdílet
Diskuse