Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2019 18:33
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Andrej Babiš nemá svědomí, v jeho rukou je příliš mnoho moci, říká místopředseda Milionu chvilek pro demokracii

REFRESHER ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Sešli jsme se s místopředsedou Milionu chvilek pro demokracii, Benjaminem Rollem, který spolupořádá sobotní demonstraci na Letné.

Na konci června se v Praze na Letné odehrála největší demonstrace od pádu komunismu. Podle odhadu operátora T-mobile se jí zúčastnilo asi 283 tisíc lidí. Masový protest byl namířen proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Demonstranti požadovali jejich demisi. Šlo o reakci na návrh policie obžalovat premiéra, který byl hned druhý den následován výměnou ministra spravedlnosti právě za Marii Benešovou.

Od té doby uběhlo bezmála 5 měsíců, v průběhu nichž bylo trestní stíhání Andreje Babiše zastaveno. Spolek Milion chvilek pro demokracii, který demonstraci na Letné organizoval, chystá další protest na příští sobotu 16. listopadu. Setkali jsme se tedy s jeho místopředsedou Benjaminem Rollem, který nám prozradil, proč chtějí demonstrovat i v momentě, kdy už premiér není trestně stíhaný. 

V tomto článku si přečteš:
  • Jak je spolek Milion chvilek pro demokracii financován
  • Proč pokračují v protestech, přestože bylo ukončeno trestní stíhání premiéra
  • Zda na sobotní demonstraci vystoupí i politici
  • Jak chtějí naložit se 4 miliony na svém transparentním účtu
  • Kdo by podle Benjamina měl být premiér, když ne Andrej Babiš
  • Jak je zval k jednání za zavřenými dveřmi
  • Jakým nenávistným zprávám musí čelit
  • Zda se Milion chvilek promění v politickou stranu

Prozradil nám i jak mu vlastní aktivismus změnil život, jaký je to pocit promlouvat ke čtvrtmilionovému davu, jak je jejich spolek financován, nebo zda je podle něj demokracie v Česku v ohrožení. 

Andrej Babiš nemá svědomí, v jeho rukou je příliš mnoho moci, říká místopředseda Milionu chvilek pro demokracii
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

Jaké je to mluvit k davu, který čítá 283 tisíc hlav?

V tu chvíli mi to asi nedocházelo. Soustředil jsem se na to, co mám říkat a že to musíme zvládnout. Byla s tím spojená velká zodpovědnost. Člověk má obrovskou moc, ti lidé poslouchají a kdyby změnil rétoriku, mohl by s tím davem manipulovat. Byť mám pocit, že dav na Letné zrovna byl tak specifický, že by se strhnout nenechal. Vím o několika případech, kdy v davu začal někdo třeba nadávat, ale lidi to nepřijali. Je těžké volit jazyk, jakým mluvit. A byl fakt zvláštní pocit říct, ať se posunou kousek doleva, a teď se 300 tisíc lidí opravdu posunulo doleva. Je třeba si uvědomit, že to není sranda a pro nás je dobré si pořád připomínat, že není náš úkol tohle zneužívat. Chápu politiky, které to pak vede k tomu, že s lidmi manipulují, určitě je to dobrý pocit, ale je to hrozně nebezpečné. 

Považuješ zpětně pozvání politiků na jednu z demonstrací za správný krok?

Myslím, že v tu chvíli to mělo své místo. Na ty další akce jsme od toho už upustili. Byli tam ve chvíli, kdy byl odvolán ministr spravedlnosti, policie doporučila obžalovat Babiše a oni nám měli slíbit, o co se zasadí. Tím pro nás jejich funkce skončila. Zároveň jsme se kvůli všem námitkám a kritice rozhodli dát jasně najevo, že nás neorganizují a nejsme na ně navázaní, tak všechny další akce byly bez nich, aby se ukázalo, že to není o nich. Ale v tu chvíli to bylo důležité, protože nakonec to řešení musí být politické. A my je musíme tlačit k aktivitě, protože jinak to nepůjde.

Doporučeno
„Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? 13. června 2023 15:29

Takže ani na ty další demonstrace nebudou přizvaní politici?Nebudou. Zatím. Je možné, že zase někdy nastane čas, kdy to bude mít své místo. Teď tam nebudou.

Můžeš prozradit, kdo tam bude?

Zatím jsme zveřejnili například Ivana Trojana a Danu Němcovou. Dana Němcová je chartistka, významná paní. Pro tu akci, která má být zároveň oslavou výročí sametové revoluce, je důležité mít tam nějakého pamětníka. Ona nám může díky své zkušenosti říci, jak hrozné to bylo předtím a zároveň, že je dnes opravdu co slavit, byť máme mnoho problémů. Potvrzený je i Hutka, toho jsme nechtěli přijmout v červnu, protože by to sklouzlo k minulost, ale teď to k tomu výročí sedí.

Doporučeno
„Dal bych si obyčejnou colu,“ „volič je ho*no,“ věty z Gorily, které zlidověly, již mají zvukovou podobu. Bude někdo pykat? „Dal bych si obyčejnou colu,“ „volič je ho*no,“ věty z Gorily, které zlidověly, již mají zvukovou podobu. Bude někdo pykat? 16. října 2019 16:19

Do jaké míry se budete v sobotu vracet k listopadu 1989?

Částečně. Hlavní vyznění nebude o tomhle, ale bude to mít své důležité místo, protože 30 let je velká věc. Bude to částečně oslava, částečně upozornění na současné problémy a částečně praktická vize, co my jako občané můžeme dělat, abychom si ten dobrý stav udrželi, respektive zlepšili, protože není úplně dokonalý. To budou takové tři hlavní linie. Ale ta oslava samozřejmě má velký význam, protože bez listopadu 89 bychom vůbec nemohli takovéhle věci dělat. Vyjadřovat se jakkoli veřejně k politice, to by nešlo. Je to pro nás hodně inspirativní i tou formou protestů, které byly slušné, nevulgární, nenásilné. To je důležitý étos, který chceme nést. 

My nechceme svrhnout vládu, nebo udělat revoluci, chceme, aby se tady našel dostatek lidí, kteří jsou ochotní ve svém běžném životě dělat něco malého pro demokracii

Víte dopředu, o čem tam který řečník bude mluvit? 

Většinou nám to neříkají slovo od slova, ale my je zveme a prosíme je, aby promluvili o nějakém konkrétním tématu. Teď bychom byli rádi, kdyby se drželi času. To je hodně důležité, protože ta Letná přeci jen byla dlouhá, takže na ně chceme víc tlačit, aby zkrátili své projevy. Nejde ani o celkovou délku, ale jde i o ten konkrétní projev – když je konkrétní, úderný a stručný, je mnohem zajímavější pro posluchače. 

Přijde více lidí než v červnu?

To je otázka. Já fakt nevím. Je možné, že to výročí a to, že ta situace pořád není dobrá, povede k tomu, že by mohlo přijet více lidí. Víme, že už vlaky z Olomouce jsou vyprodané, že si lidé v těch konkrétních menších městech domlouvají ještě více autobusů, takže víme, že jich bude víc než v červnu, zároveň jestli celkové číslo bude větší, nemůžeme úplně předjímat. Zároveň tu není ta vlna demonstrací, která by to připravila, není tady teď žádná konkrétní kauza, která by lidi zvedla ze židle a to podle mě taky bude hrát roli. Nicméně, myslím si, že to bude velká akce, tak jako tak. To už teď víme. Jestli bude větší nebo ne, vlastně není úplně důležité.

Co je jejím cílem?

Ty tři linie. My nechceme svrhnout vládu, nebo udělat revoluci, změnit systém, my chceme, aby se tady našel dostatek lidí, kteří jsou ochotní ve svém běžném životě dělat něco malého pro demokracii, pro společnost kolem sebe. Zkusíme představit konkrétní věci, které člověk může dělat, novou pozitivní výzvu. Chceme nejen upozornit na to, co je špatné, ale i na to, co je dobré. Protože to tady lidem chybí, nám to chybí a připadá nám důležité, abychom to řekli. Ke 30. výročí se hodí vzpomínat, upozorňovat a dát vizi. 

Zpětně hodnotíš demonstrace jako úspěšné? Proběhlo jich 15 a měli jste požadavky, které ale nebyly dodrženy

Samozřejmě, když by to člověk poměřoval naplněním požadavků, tak byly neúspěšné. To se musí říct. Babiš je pořád premiér, Benešová je pořád ministryně spravedlnosti. Problém trvá, premiér navíc byl zbaven trestního stíhání, takže ten hlavní argument padl. Nicméně si myslím, a mluvil o tom i Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu, že funkce těch demonstrací je preventivní. On sám mluvil o tom, že kdo ví, jak by to s justicí bylo, kdyby ty demonstrace nebyly. Tím nám dal skrze média signál, že je to důležité. Takže úspěch byl v tom, že se nestaly ještě horší věci a za tím si stojíme i přes to ukončení trestního stíhání. My jsme demonstrovali za to, aby justice nebyla ovlivňována a kdyby se nám pak nelíbilo to rozhodnutí, tak bychom popřeli sami sebe. 

Doporučeno
Během minulých státních smutků nejezdilo MHD a rádio vysílalo ticho. Česko truchlilo za 11. září, smrt Havla a teď i Gotta Během minulých státních smutků nejezdilo MHD a rádio vysílalo ticho. Česko truchlilo za 11. září, smrt Havla a teď i Gotta 12. října 2019 10:56

Na svém Facebooku ale píšete, že to odůvodnění vzbuzuje pochyby.

Ano, to je pravda. A proto má smysl na to upozorňovat. Největší problém je, že to není vysvětlené. Problém s naší politikou je, že politici a úřady nedostatečně komunikují s veřejností a nedbají na to, abychom rozuměli tomu, co se vlastně děje. Politikům vyhovuje, když je zmatek a když lidi nedůvěřují institucím a nedůvěřují si mezi sebou. Politikům typu Babiš a Zeman vyhovuje to, že jsou lidé zmatení a nemají důvěru. A s tímhle my chceme pracovat, chceme na to upozorňovat a chceme to měnit. A to je také jeden z úspěchů těch demonstrací, že se lidé začali scházet navzdory rozdílným názorům. Na Letné byli lidé pravicoví i levicoví a sešli se na jednom místě, kde zažili nějaké společenství, které v České republice nemá tradici. Lidé se schází pravidelně na vesnicích a spojují je principiální věci. Vadí jim způsob politiky Andreje Babiše, to že je ve střetu zájmů, to že byl trestně stíhaný, to že byl estébák. Lidé ztrácejí strach veřejně vystoupit. A je důležité, že teď politici vědí, že je tady masa lidí, kteří jsou schopní se dát dohromady a vyjít ven, když nastane nějaký větší, hlubší problém.

Podle mě byla chyba politiků před Babišem, že s určitou částí společnosti neuměli komunikovat a nechali ji být, nechali ji na holičkách

Je podle tebe v Česku demokracie v ohrožení?

Rozhodně. Zatím třeba ne tak viditelně, nebo ne tak moc jako v jiných nejbližších zemích, jako je Maďarsko nebo Polsko. Na Slovensku se to snad obrací k lepšímu, ale ta krize je tam také v něčem větší. Problém u nás je, že v rukou Babiše je příliš mnoho moci. On je navíc ještě do velké míry pod tlakem Miloše Zemana, který je zase pod vlivem režimů v Rusku nebo Číně, za kterými jsou podnikatelské záměry různých lidí a kdo ví co. Zeman je navíc zlý, mstivý člověk, který rád dělá nepořádek. To prohlášení, že udělí Andreji Babišovi abolici, kdyby bylo obnoveno trestní stíhání, je jasným tlakem na Babiše, aby si uvědomil, kdo je jeho boss. 

Doporučeno
KVÍZ: Humble Babiš, sexy Babiš nebo Babiš kuchař. Který Andrej Babiš jsi ty? KVÍZ: Humble Babiš, sexy Babiš nebo Babiš kuchař. Který Andrej Babiš jsi ty? 8. února 2023 17:00

Máme slabého premiéra, který má zároveň obrovský vliv, protože má největší firmy, největší mediální dům, zneužívá evropské peníze, je ve střetu zájmů a ještě k tomu na takhle mocného člověka tlačí Zeman, který má zájmy mnohem hrozivější. A tahle kombinace je nebezpečná. Navíc je to spojené s obrovskou nedůvěrou mezi lidmi. Je tu atmosféra, kterou mohou zneužívat pragmatičtí populisti jako Babiš, kteří něco slibují, aby měli více moci, nebo ještě hůře lidé jako Zeman, Václav Klaus mladší nebo Okamura, kteří do tohohle všeho ještě přidávají strach a nenávist k nějaké skupině lidí. A to je strašně nebezpečné do budoucna. Už jsme tady měli pokus o teroristický útok od voliče SPD, a to se vlastně nic nestalo.

Myslíš si, že demonstrace tu atmosféru kultivují? 

To je velká otázka. Rozhodně se nedá popřít, že tím, jak se o tom třeba v některých médiích píše, tak to vlastně působí jako další věc, na kterou se společnost dělí. Zastánci, protivníci. Nicméně, to by asi nastalo, ať bychom dělali cokoli. Snažíme se pracovat s lidmi, kteří nám fandí a s nimi pracovat, aby byli kultivovanější. Velká část z těch 300 tisíc lidí na Letné asi zná někoho, kdo volí ty druhé politiky. A můžou s nimi mluvit jinak než jen s odsudky. Podle mě byla chyba politiků před Babišem, že s určitou částí společnosti neuměli komunikovat a nechali ji být, nechali ji na holičkách a v tom rychle se měnícím světě, který teď máme, zůstali opuštěni. A pak se Okamura a ti další zaměří přesně na tuhle skupina lidí a i když lžou a nikdy pro ni nic neudělají, tak jim to funguje, protože se ti lidé konečně cítí oslovení a přijatí. Do budoucna bude zásadní umět mluvit s lidmi, kteří jsou v jiných sociálních bublinách. 

Myslím si, že je zásadní, aby se tato generace začala zajímat, protože je možná poslední, která by s tím mohla něco udělat

Jaký typ lidí chodí na vaše demonstrace?

To je hrozně pestré. Mladí, staří, levicoví, pravicoví. Asi by se dalo říct, že tam je nejvíc střední třída, ale je to je otázka. Nemáme data, nemáme průzkum, kdo byl na Letné. Ale mě fascinuje, jak to bylo pestré názorově a věkově.

Zajímá mladé lidi politika?

Ze sociologických dat vyplývá, že je dost málo lidí, které to opravdu zajímá hlouběji, což je ale obecně vždycky ve společnosti a není to jen problém mladých lidí. Problém je, že mladí lidé málo chodí volit. Ale myslím si, že v posledních letech se stává zajímavým se o to dění zajímat právě i díky demonstracím, které se staly kulturní akcí. Vlastně je v uvozovkách „cool“ tam přijít a mít placku. Sice to není záměr, pro který bychom to dělali, ale vlastně nám to hrozně pomůže dostat tu důležitou informací k více lidem. 

Doporučeno
Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost Babiš ho chtěl na Hrad, co s Lojzou teď bude? Navštívili jsme útulek Dášenka, kterému v kampani přinesli granule i nevraživost 31. ledna 2023 6:00

Podobně se v posledním roce začalo mluvit o životním prostředí. Mezi středoškoláky jsou úspěšné Fridays for Future, což sice nejde přes nás, ale má to podobný efekt. Mladí lidé se začínají zajímat o něco důležitého, díky čemuž se začínají zajímat i o politiku, chodí na ty stávky a pak i demonstrace jiného typu. Takže jsme teď možná na hranici, kdy se to zvedá. Myslím si, že je zásadní, aby se tato generace začala zajímat, protože je možná poslední, která by s tím mohla něco udělat. Možná už pak bude pozdě. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 76348 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak je spolek financován
  • Jak chtějí naložit se 4 miliony na svém transparentním účtu
  • Kdo by podle Benjamina měl být premiér, když ne Andrej Babiš
  • Jak je zval k jednání za zavřenými dveřmi
  • Jakým nenávistným zprávám musí čelit
  • Zda se Milion chvilek promění v politickou stranu
Domů
Sdílet
Diskuse