Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2016 9:29
Čas čtení 0:00
Simon K.

Obyčejné napínání svalů před zrcadlem toho způsobuje možná víc, než si myslíš

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Čas zatnout biceps!

Pocity radosti, smutku, možná narcismus či zadostiučinění. I to vše prožíváme při pouhém napínání svalů před zrcadlem, respektive při kontrole formy. Dnes se podíváme na jednu zajímavou studii, která není jediná svého druhu a není ani průlomová, pouze přikládá polínko do ohně hypertrofie, tedy růstu svalů.
 
Řeč je o této, publikované v červnu 2016. Nepůjdeme úplně do detailů, ale zmiňme si to důležité. Každý z účastníků měl dva úkoly. První byl, že s jednou rukou měli provést bicepsový zdvih bez zátěže, využívajíce přitom plný rozsah pohybu a ruku účastníci napnuli co nejvíce se dalo (celkem 4 série po 20 opakování s 30 vteřinovými přestávkami mezi sériemi). Druhý úkol byl, že s druhou rukou prováděli také bicepsový zdvih, ale se zátěží (celkem 70 % 1RM - maximálku na jedno opakování, v rámci čtyř sérií po 8-12 opakování s 90sekundovou přestávkou mezi sériemi). Byly využívány prvky postupného zvyšování zátěže. No, ale už vás určitě zajímají výsledky.

Obyčejné napínání svalů před zrcadlem toho způsobuje možná víc, než si myslíš
Zdroj: www.tumblr.com

Bylo prokázáno, že napnutí svalstva bez nějakého zatížení, například jednoručkou, zvýšilo svalovou hmotu srovnatelně jako stejné napínání svalstva se zátěží, tedy s jednoručkou. Druhá skupina využívající zátěž, zaznamenala zvýšení síly a svalové vytrvalosti oproti první skupině, což asi ale není překvapením. To znamená, že nárůst svalové hmoty může nastat i bez nějakého zatížení, když předpokládáme, že sval bude v dostatečném napětí a využit bude celý rozsah pohybu. Síla a svalová vytrvalost budou však v tomto případě mimo. Smutná zpráva na konec, výzkum byl praktikován se začátečníky, takže je pravděpodobné, že u pokročilých cvičenců může být situace odlišná, protože ti potřebují větší stimul.
 
Zajímavé podněty uvedl i Bret Contreras, který nezapomněl na fakt, že výzkum byl řešen v rámci bicepsu, který je poměrně snadné dostat do pořádné kontrakce, na rozdíl od jiných svalů, s čímž musíme jednoznačně souhlasit. Rovněž zmiňuje, že to není jen o základních svalech, ale také o jejich podčástech, které jsou bez zátěže vystavitelné kontrakci extrémně těžko. Je to však krok k dalšímu potenciálnímu zkoumání, ale rozhodně můžeme říci, že „flexování“ není na škodu a zdá se, že opravdu může nějaký ten centimetřík navýšit.

Zpět
Sdílet
Diskuse