Cheesecaky jsou zkrátka úžasné. A tato podzimně laděná makovo-švestková verze není výjimkou.
Asi jste si už stihli všimnout, že zdravé verze cheesecaků máme velmi rádi. Tím, že se krémový sýr nahradí tvarohem, dostaneme do koláčku slušnou dávku bílkovin. Mezi našimi recepty nechybí například dýňový, makový s vyváženými nutričními hodnotami či čokoládový s nízkým počtem sacharidů. V dnešní verzi jsme se rozhodli využít i čerstvé ovoce. Součástí náplně je i nemletý mák, který se ke švestkám perfektně hodí. Koláček poměrně slušně zasytí, chutná parádně a makra také nejsou vůbec špatná, takže stačí sehnat suroviny a šup do kuchyně.
INGREDIENCE
na korpus
60 g datlí
30 g mandlí
120 g ovesné mouky (rozmixované vločky)
15 g kokosového oleje
1 ČL škorice
na náplň
500 g jemného tvarohu
2 vajíčka
30 g medu (libovolné sladidlo dle chuti)
30 g máku
300 g švestek
POSTUP
Ovesné vločky s mandlemi si v mixéru rozmixujeme na mouku. Do této směsi přidáme skořici a tekutý kokosový olej. Datle necháme chvilku namočené v horké vodě, aby změkly. Následně je i s trochou vody rozmixujeme na pastu, kterou přidáme k zbylým surovinám. Tuto směs vtlačíme na dno dortové formy (průměr 20 cm) a dáme péct 10 minut na 180 °C. Zatím si připravíme náplň smícháním tvarohu s vajíčky, medem (sladidlem podle chuti) a mákem. Švestky vypeckujeme, prořízneme na poloviny a naskládáme na předpečený korpus. Náplň nalijeme na švestky a pečeme dalších 40 minut. Po upečení koláč necháme pořádně vychladnout, nejlépe přes noc v lednici, aby nám při krájení nevytekla šťáva ze švestek.
Pokud se ti recept podaří, věz, že sledujeme i #fitcult na Instagramu. Fotku určitě nezapomeň označit naším hashtagem.
NUTRIČNÍ INFORMACE
na 1 kousok (z celkového množství jich bude 10)
Kalorie: 184
Bílkoviny: 11 g
Sacharidy: 23 g (z toho vláknina 2 g)
Tuky: 6 g